De diëtist geeft adviezen en voorlichting over gezond eten, maar ook over eten bij gezondheidsproblemen. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Daarnaast volgen wij regelmatig scholingen om zo op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo hebben wij kennis over voeding in relatie tot de volgende onderwerpen:
- Diabetes
- Eetstoornissen
- FODMAP dieet
- Gezonde voeding
- Hartfalen
- Hoge bloeddruk
- Jicht
- Longziekten
- Maag- en darmklachten
- Multiple sclerose (MS)
- Nierziekten
- Oncologie
- Ondervoeding
- Overgewicht
- Spier- en neurologische ziekten
- Te hoog cholesterol
- Vegetarisch/veganistische voeding
- Voeding bij sport
- Voeding bij zwangerschap
- Voedselovergevoeligheid
Onze specialisaties
Bij COPD gaat ademen moeilijker omdat de longen beschadigd zijn. Het lichaam krijgt minder zuurstof waardoor normale dingen lastig zijn kunnen zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.
De diëtist kan op verschillende vlakken ondersteuning bieden bij COPD. Zo zorgt verminderde activiteit bij sommige mensen voor overgewicht. Het extra lichaamsgewicht zorgt er weer voor dat de lichamelijke conditie verder achteruit gaat. Aan de andere kant kan COPD ook zorgen voor ondergewicht. Bij COPD moet het lichaam harder werken om voldoende zuurstof in het bloed te krijgen. Dit kost het lichaam extra energie en eiwitten. Ook kan door benauwdheid en slijmvorming het lastiger zijn om voldoende energie en voedingstoffen binnen te krijgen.
Een eetstoornis is een psychische stoornis waarbij sprake is van verstoord eetgedrag. Een eetstoornis kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassen, bij zowel vrouwen als mannen. Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen. Sommige mensen eten te weinig, anderen te veel. Bij anderen wisselen perioden van te weinig en te veel eten elkaar af. Gedachten over eten, het eigen lichaam en gewicht worden vaak een obsessie.
In onze praktijk heeft Christel Witjes zich gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen. Daarvoor heeft zij de opleiding gezondheidspsychologie gedaan aan de Open Universiteit Nederland. Ook heeft zij de post HBO-opleiding Behandeling van eetstoornissen gevolgd. Zij is aangesloten bij VIE (voedingscentrum eetstoornissen, NAE (Nederlandse Academie eetstoornissen) en KDOO (kenniscentrum diëtisten overgewicht en obesitas).
Momenteel volgt ook Tessa Stam de Post HBO-opleiding Behandeling van eetstoornissen. Onder supervisie van Christel zal zij zich hier de komende tijd verder in specialiseren.
Bij nierziekten kunnen de nieren de belangrijke taken minder goed of niet uitvoeren. Bij sommige nierziekten scheiden ze onvoldoende ureum uit in de urine. Dit ureum hoopt zich dan op in het bloed, wat lichamelijke klachten kan veroorzaken. De oorzaak van nierziekten loopt uiteen. Soms is de ziekte een complicatie van hoge bloeddruk of diabetes mellitus, soms gaat het om een ontsteking van het nierweefsel of een erfelijke aandoening. Het is belangrijk dat mensen met nierziekten gezond leven en eten. De behandeling bestaat in het algemeen uit medicatie eventueel in combinatie met een dieet.
Aangepaste voeding beperkt de aanmaak van afvalstoffen, waardoor klachten afnemen. Bovendien kan een dieet de achteruitgang van de nieren vertragen. Een diëtist stelt een dieet samen aangepast aan jouw situatie. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoeveelheid eiwit, natrium, kalium, fosfaat en water samen.
Wanneer iemand onbedoeld afvalt kan hij ondervoed raken. Vooral bij ouderen maar ook bij bepaalde ziekte is dit een groot probleem. Iemand eet bijvoorbeeld minder door misselijkheid, veranderde smaak of verminderde eetlust. Ook psychische of sociale factoren kunnen meespelen
Bij onbedoeld gewichtsverlies wordt conditie en spiermassa ingeleverd. Dit kan allerlei gevolgen hebben zoals meer complicaties na een operatie, grotere kans op vallen, sneller ziek worden en langzamer hiervan herstellen en grotere kans op sterfte.
Wanneer iemand ondervoed is kijken we eerst naar de mogelijkheden om de normale voeding energierijker te maken. Lukt dit onvoldoende? Dan kan er aanvullende medische voeding voorgeschreven worden. Een voorbeeld hiervan is drinkvoeding (ook wel astronautenvoeding genoemd). Als iemand dan nog niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt kan er in overleg met de cliënt en arts besloten worden om te starten met sondevoeding.
PDS kan zich in verschillende klachten uiten. U kunt last hebben van obstipatie of diarree. Dit kan ook afwisselend voorkomen. Daarnaast kunnen klachten bestaan zoals krampen, opgeblazen buik en winderigheid. De diagnose PDS wordt gesteld als er geen medische verklaring voor de klachten te vinden is.
Voeding kan een rol spelen bij vermindering van de klachten bij PDS. Eerst zullen wij kijken of u voldoet aan de algemene voedingsrichtlijnen. Krijgt u bijvoorbeeld wel voldoende vocht en vezels binnen? Ook lichaamsbeweging is belangrijk.
Ondanks een gezond eet- en leefpatroon blijven sommige mensen klachten houden. Het kan zo zijn dat sommige voedingsmiddelen niet goed verteerd worden waardoor de klachten ontstaan. Hiervoor is het FODMAP dieet ontwikkeld in Australië. Gedurende 2-6 weken volgt u een dieet waarin verschillende groepen voedingsmiddelen vermeden worden. Als u klachten verminderen in deze periode gaan wij vervolgens uitzoeken welke van de groepen uw klachten veroorzaken zodat er een dieet op maat gemaakt kan worden.
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rond de buik zit. Gezonde voeding helpt om gewicht te verliezen en kan zo helpen om het risico op diabetes type 2 te verlagen.
Wij kijken individueel wat de beste adviezen zijn om de bloedsuikers te verlagen. Hiermee houden wij rekening met eventuele medicatie die gebruikt wordt zoals tabletten of insuline. De behandeling kan bijvoorbeeld gericht zijn op afvallen, meer bewegen, gezonder eten en/of een koolhydraat beperkt voedingspatroon.
MS is een neurologische aandoening. Door kleine ontstekingen in het centrale zenuwstelsel kunnen er allerlei klachten ontstaan. Ontstekingen komen en gaan waardoor klachten ook weer verdwijnen. Soms treed er blijvende schade op, klachten verdwijnen dan niet meer.
Op het gebied van MS en voeding kunnen er verschillende vragen zijn. Zo zijn er veel diëten op internet te vinden die beweren de klachten van MS te verminderen of MS zelfs te kunnen genezen. Obstipatie komt relatief vaker voor bij iemand die MS heeft. Daarnaast kan het zo zijn dat iemand door klachten minder kan bewegen en aankomt in gewicht. Ook kan het voorkomen dat iemand als gevolg van MS moeite krijgt met slikken en kauwen. Ook dan kan een diëtist, samen met logopedie, begeleiding bieden om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Bij kanker beschadigt het DNA van een lichaamscel. Normaal gesproken wordt de beschadiging hersteld. Maar bij onherstelbare schade in het DNA, raakt de celdeling ontregeld. Er ontstaat overmatige celdeling, waardoor op termijn kanker kan ontstaan. Kanker ontstaat niet ineens: het is een proces van vele jaren. Het ontstaansproces bestaat uit veel stappen, waarop leefgewoonten en –omstandigheden en (genetische) risicofactoren invloed uitoefenen.
Kanker vraagt veel energie van het lichaam. Om in goede conditie te blijven is het meestal nodig om extra energie en voedingsstoffen binnen te krijgen. Het kan voorkomen dat de voeding aangepast moet worden door gevolgen van de behandeling of klachten van de kanker. De voedingsproblemen die kunnen voorkomen bij kanker zijn divers. Een diëtist kan u daarbij helpen en adviseren.
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op eten, zoals voedselallergie en intolerantie. Wanneer je heftig reageert op een bepaald voedingsmiddel raden we aan om niet zelf te gaan experimenteren met het weglaten of juist gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen. Het beste is om naar de huisarts te gaan. Die kan vaststellen of het om een allergische reactie of intolerantie gaat en je dan doorverwijzen naar een diëtist.
We gaan samen opzoek naar de oorzaak van de klachten. Wij geven advies om allergische reacties of overgevoeligheidsreacties te voorkomen. Wij adviseren hierin bepaalde voedingsmiddelen te mijden zonder een tekort aan voedingstoffen op te lopen.