Diëtistenpraktijk De Linge team

“Iedereen is uniek, zo ook uw voedingsadvies”

Mijn motivatie om de opleiding Voeding en Diëtetiek te volgen kwam voort uit de combinatie werken met mensen, interesse in meest voortkomende ziektebeelden en de invloed van voeding hierop. Ik heb sindsdien met veel plezier in een ziekenhuis en de thuiszorg gewerkt en nu dan in de eerstelijns Diëtistenpraktijk de Linge.

Uit een onderzoek van het Voedingscentrum bleek dat vooral cliënten met een chronische ziekten, zoals diabetes, hart en vaat ziekten,  COPD,  het moeilijk vinden om elke dag hun voedingsadviezen goed op te volgen. Iedereen weet dat voeding de basis is voor een goede gezondheid. Maar tussen weten en in de praktijk brengen, ligt een gebied van belemmeringen en gewoonten die de keuze van voeding onbewust beïnvloeden. Mijn streven is dan ook om samen met u te kijken wat voor u de beste keuze is om uw voedingspatroon zodanig te veranderen dat u uw doelen haalt en het volhoudt op langer termijn.

Ik werk nu al vele jaren als diëtist en ga nog steeds met veel plezier naar mijn werk. Voor de ontspanning fietst ik graag. Tijdens het fietsen heb ik vaak  ook de beste ideeën of oplossingen voor een probleem. Verder blijf ik het leuk vinden om allerlei recepten uit te proberen van het bakken van een taart tot koolhydraatarm brood.

 

Je hebt altijd een keuze, welke maak jij?

Na mijn middelbare school wilde ik vooral in de gezondheidszorg verder. Bij toeval ben ik terecht gekomen op de opleiding Voeding & Diëtetiek. De belangstelling voor de voeding is gedurende de opleiding gegroeid. Maar ook kreeg ik steeds meer interesse in de gezondheidspsychologie.

De eerste jaren als diëtist bij de thuiszorg werd mij duidelijk dat het eetpatroon wordt beïnvloed door diverse factoren. Alleen kennis over gezonde voeding is niet voldoende om het gedrag te veranderen. Eten kan vele functies hebben zoals belonen, iets vieren, troosten, verdoven, etc. Ook kwam ik steeds vaker in contact met mensen met eetstoornissen. Ik wilde graag kunnen begrijpen hoe deze stoornissen ontstaan. De verschillende opleidingen hebben mij de tools gegeven om mensen beter te kunnen begeleiden maar ook geholpen bij mijn eigen ontwikkeling. Bij elk ziektebeeld hebben we de keus om anders te gaan eten en bewegen en te leren omgaan met datgene wat je tegen komt. Ik wil mensen daar graag bij begeleiden.

Om cliënten beter te kunnen ondersteunen ben ik de opleiding Gezondheidspsychologie bij de Open Universiteit gaan doen. Dit is een waardevolle aanvulling gebleken. In de loop der jaren ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in de behandeling van gewichtsproblemen en eetstoornissen. Hiervoor heb ik diverse opleidingen gevolgd zoals: de post HBO-opleiding Behandeling van eetstoornissen en diverse cursussen op het gebied van eetstoornissen. In september 2013 heb ik de opleiding tot ACT-therapeut gevolgd. ACT staat voor de Acceptance commitment therapy. Dit is een nieuwe vorm van gedragstherapie die waardevol kan zijn bij de behandeling van eet- en gewichtsproblemen.

“Samen kijken we naar wat haalbaar is, waarbij we investeren in veranderingen die langdurig vol te houden zijn en genieten mogelijk moet blijven.”

Met bovenstaande gedachte heb ik in 2015 mijn eigen praktijk in Arnhem-zuid opgericht. In 2018 is de praktijk samengevoegd met Diëtistenpraktijk de Linge. Je voedingspatroon veranderen is alles behalve makkelijk. Voor mij is het een uitdaging om iemand te coachen in dit proces waarbij eten leuk en vooral lekker moet blijven. Vanaf mijn jeugd ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in de gezondheid van de mens en de invloed die voeding hierop heeft. Dat is de reden dat ik diëtist ben geworden.

Ik woon samen met mijn man en dochter. Het is soms een (leuke) uitdaging om in het drukke gezinsleven gezond en gevarieerd de te blijven eten. Mijn vrije tijd besteed ik graag met vrienden en familie. Er zijn veel sporten welke ik leuk vind die ik afwisselend beoefen zoals: hardlopen, mountainbiken, Zumba en Crossfit.

Om cliënten met diabetes beter te kunnen begeleiden heb ik de post HBO-opleiding Diabetes gevolgd. Daarnaast ben ik werkzaam geweest bij revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem waar ik ervaring opgedaan heb met de begeleiding bij o.a sondevoeding, drinkvoeding, ALS, MS en Parkinson. Binnen Diëtistenpraktijk de Linge heb ik het aandachtgebied ouderen en ondervoeding. Daarnaast ben ik aangesloten bij MS Zorg Nederland en Thuis Verder Overbetuwe.

 

“Ik streef naar een persoonlijke en positieve benadering waarbij de wens van de cliënt centraal staat; samen kijken naar wat er wel kan en mogelijk is binnen uw eet- en leefpatroon.”

Voeding heeft altijd mijn aandacht gehad en toen ik tijdens mijn HBO-studie Rechten een cursus tot voedingsdeskundige volgde, ging ik uiteindelijk toch mijn hart achterna en startte ik met de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Een keuze waar ik tot op heden nog altijd blij mee ben dat ik die gemaakt heb. Alvorens ik bij Diëtistenpraktijk de Linge in augustus 2019 ben gestart, heb ik elders als diëtist gewerkt. De praktijk voelt voor mij als een heerlijke werkplek, waarin wij in harmonie samenwerken en hetzelfde doel nastreven: de beste zorg bieden voor de cliënt.

De praktijk is benaderbaar voor verschillende vragen rondom voeding en leefstijl. Zelf ben ik actief betrokken bij verschillende oncologienetwerken, volg ik hiervoor ook regelmatig bijscholingen voor, en ga ik in september 2020 starten met de Post-HBO-opleiding ‘Behandeling bij eetstoornissen’. Mijn interesse ligt dan ook heel erg in de voeding en psyche; hoe we eten en welke keuzes we hierin maken komt voort vanuit ons brein en bepaalde routines, gewoonten en andere factoren zoals sociale druk, traditie en cultuur. Binnen de gesprekken is hier dan ook extra aandacht voor. Verder houd ik ook altijd in mijn adviezen rekening met de laatste wetenschappelijke inzichten.

Mensen inspireren door de passie die ik heb voor voeding en leefstijl. Voeding is ontzettend interessant en momenteel ook een veelbesproken onderwerp binnen onze samenleving. Iedereen heeft er wel een mening over en soms kunnen we hierdoor door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast moeten we al van alles en kan het gevoel ook ontstaan dat er niks meer mag en kan. Dit motiveert niet altijd tot het aanpakken van voeding en leefstijl. Door samen met de cliënt te kijken naar wat er haalbaar is, probeer ik mee te denken zodat er met kleine stapjes vaak al (veel) resultaat behaald kan worden.

Annamaria

Annamaria

“Als je iets wilt zoek je een oplossing, als je iets niet wilt zoek je een excuus. Wat wil jij?”

Van jongs af aan vind ik de relatie tussen voeding en beweging op de lichamelijke en psychische gezondheid interessant. Met mijn gespaarde zakgeld kocht ik al boeken over het brein, voeding en gezondheid, wat me door de jaren heen nog meer is gaan interesseren. Zo werd de keuze om Voeding en Diëtetiek te studeren geen verrassing. Gedurende de opleiding werd mij duidelijk dat (aangeleerd) gedrag en emoties vaak een essentiële factor zijn in de oorzaak en behandeling van het desbetreffende ziektebeeld. Daarom wil ik samen met u ontdekken wat mogelijke belemmeringen zijn omtrent (eet)gedrag en hoe u deze kunt aanpakken.  

Familieleden en vrienden beschouwen mij als een vertrouwenspersoon. Alles mag gedeeld worden tijdens het spreekuur. Van een gebroken nagel tot een nog niet verwerkt life-event en alles daar tussen en omheen. Ik vind het belangrijk om een ontspannen, prettige en vertrouwde sfeer te creëren.  

Naast mijn functie als behandelend diëtist, voer ik de Gecombineerde Leefstijl Interventie (BeweegKuur) uit, samen met de leefstijlcoach. Verder ben ik werkzaam als flex-docent op de HAN bij het vak Dieetleer. Zo ben ik op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen in de diëtetiek, welke ik tijdens de behandeling kan inzetten.

Klaske

“Eten en drinken met plezier”

In 1982 ben ik afgestudeerd aan de opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ te Groningen en sindsdien heb ik altijd als diëtist gewerkt, waarvan de meeste tijd in een ziekenhuis. Nooit heb ik de ambitie gehad om een andere weg in te slaan, omdat het vak me altijd is blijven boeien. Elk mens is uniek en daarmee is elk gesprek dat ik met de patiënt heb bijzonder. Elke dag weer!

Eten en drinken is een basisbehoefte van de mens en als je gezond bent geeft eten vaak veel plezier. Genieten van je boterham met aardbeien, een lunch op een terras, een drankje voor het slapen gaan. Hoe heerlijk is dat!

Als je te vaak of te veel eet, kan het zijn dat je te zwaar wordt, je minder fit gaat voelen of zelfs lichamelijke klachten krijgt. Je neemt je voor om de volgende dag minder op te scheppen of om het koekje bij de koffie te weigeren, maar dan smaakt het zo lekker en neem je het toch.

Als je ziek bent kan het zijn dat eten minder goed lukt en je het zelfs als een last gaat ervaren. Dat je bijvoorbeeld misselijk bent na een chemokuur en geen hap door je keel kunt krijgen.

Ook kan het zijn dat je door het eten van bepaald voedsel ziek wordt. Dat je buikpijn krijgt na het drinken van melk of uitslag na het eten van fruit. Alles eten wat je lekker vindt, is dan niet vanzelfsprekend meer.

In alle gevallen wanneer eten en drinken niet vanzelf gaat of niet vanzelfsprekend is wil ik je graag helpen, daarbij gebruik makend van mijn jarenlange ervaring als diëtist.

Mijn uitgangspunt hierbij is: wat zijn jouw wensen, wat is jouw streven en wat zijn jouw mogelijkheden. En dan hoop ik dat we samen kunnen bereiken dat ook jij weer kunt eten en drinken met plezier.

Paulien

Sinds juni 2021 werk ik als praktijkassistent bij de Dietistenpraktijk. Hiervoor was is lange tijd werkzaam als management assistente bij een gemeente. Ik miste daar vooral het cliënten contact. Ik werk namelijk graag vanuit betrokkenheid met mensen samen. Bezit sociale empathie en kan mij op effectieve wijze een beeld vormen van de belevingswereld van anderen. Eigenschappen die goed van pas komen in mijn werk als praktijkassistente bij Dietistenpraktijk de Linge. Ik krijg energie van mijn gezin, het buitenleven en sport. In mijn vrije tijd trek ik er daarom graag op uit, maar lekker lui op de bank vind ik op zijn tijd ook erg fijn. Het uitproberen van nieuwe (gezonde) recepten is ook een favoriete bezigheid. Deze en andere recepten kunt u ook vinden op onze website!

Voor al uw vragen of het maken van een afspraak, ben ik op werkdagen bereikbaar tussen 9.00-13.00 uur.

Graag tot ziens in onze praktijk!