Je hebt altijd een keuze, welke maak jij?
Na mijn middelbare school wilde ik vooral in de gezondheidszorg verder. Bij toeval ben ik terecht gekomen op de opleiding Voeding & Diëtetiek. De belangstelling voor de voeding is gedurende de opleiding gegroeid. Maar ook kreeg ik steeds meer interesse in de gezondheidspsychologie.
De eerste jaren als diëtist bij de thuiszorg werd mij duidelijk dat het eetpatroon wordt beïnvloed door diverse factoren. Alleen kennis over gezonde voeding is niet voldoende om het gedrag te veranderen. Eten kan vele functies hebben zoals belonen, iets vieren, troosten, verdoven, etc. Ook kwam ik steeds vaker in contact met mensen met eetstoornissen. Ik wilde graag kunnen begrijpen hoe deze stoornissen ontstaan. De verschillende opleidingen hebben mij de tools gegeven om mensen beter te kunnen begeleiden maar ook geholpen bij mijn eigen ontwikkeling. Bij elk ziektebeeld hebben we de keus om anders te gaan eten en bewegen en te leren omgaan met datgene wat je tegen komt. Ik wil mensen daar graag bij begeleiden.
Om cliënten beter te kunnen ondersteunen ben ik de opleiding Gezondheidspsychologie bij de Open Universiteit gaan doen. Dit is een waardevolle aanvulling gebleken. In de loop der jaren ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in de behandeling van gewichtsproblemen en eetstoornissen. Hiervoor heb ik diverse opleidingen gevolgd zoals: de post HBO-opleiding Behandeling van eetstoornissen en diverse cursussen op het gebied van eetstoornissen. In september 2013 heb ik de opleiding tot ACT-therapeut gevolgd. ACT staat voor de Acceptance commitment therapy. Dit is een nieuwe vorm van gedragstherapie die waardevol kan zijn bij de behandeling van eet- en gewichtsproblemen.
“Samen kijken we naar wat haalbaar is, waarbij we investeren in veranderingen die langdurig vol te houden zijn en genieten mogelijk moet blijven.”
Met bovenstaande gedachte heb ik in 2015 mijn eigen praktijk in Arnhem-zuid opgericht. In 2018 is de praktijk samengevoegd met Diëtistenpraktijk de Linge. Je voedingspatroon veranderen is alles behalve makkelijk. Voor mij is het een uitdaging om iemand te coachen in dit proces waarbij eten leuk en vooral lekker moet blijven. Vanaf mijn jeugd ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in de gezondheid van de mens en de invloed die voeding hierop heeft. Dat is de reden dat ik diëtist ben geworden.
Ik woon samen met mijn man en dochter. Het is soms een (leuke) uitdaging om in het drukke gezinsleven gezond en gevarieerd de te blijven eten. Mijn vrije tijd besteed ik graag met vrienden en familie. Er zijn veel sporten welke ik leuk vind die ik afwisselend beoefen zoals: hardlopen, mountainbiken, Zumba en Crossfit.
Om cliënten met diabetes beter te kunnen begeleiden heb ik de post HBO-opleiding Diabetes gevolgd. Daarnaast ben ik werkzaam geweest bij revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem waar ik ervaring opgedaan heb met de begeleiding bij o.a sondevoeding, drinkvoeding, ALS, MS en Parkinson. Binnen Diëtistenpraktijk de Linge heb ik het aandachtgebied ouderen en ondervoeding. Daarnaast ben ik aangesloten bij MS Zorg Nederland en Thuis Verder Overbetuwe.
“Ik streef naar een persoonlijke en positieve benadering waarbij de wens van de cliënt centraal staat; samen kijken naar wat er wel kan en mogelijk is binnen uw eet- en leefpatroon.”
Voeding heeft altijd mijn aandacht gehad en toen ik tijdens mijn HBO-studie Rechten een cursus tot voedingsdeskundige volgde, ging ik uiteindelijk toch mijn hart achterna en startte ik met de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Een keuze waar ik tot op heden nog altijd blij mee ben dat ik die gemaakt heb. Alvorens ik bij Diëtistenpraktijk de Linge in augustus 2019 ben gestart, heb ik elders als diëtist gewerkt. De praktijk voelt voor mij als een heerlijke werkplek, waarin wij in harmonie samenwerken en hetzelfde doel nastreven: de beste zorg bieden voor de cliënt.
De praktijk is benaderbaar voor verschillende vragen rondom voeding en leefstijl. Zelf ben ik actief betrokken bij verschillende oncologienetwerken, volg ik hiervoor ook regelmatig bijscholingen voor, en ga ik in september 2020 starten met de Post-HBO-opleiding ‘Behandeling bij eetstoornissen’. Mijn interesse ligt dan ook heel erg in de voeding en psyche; hoe we eten en welke keuzes we hierin maken komt voort vanuit ons brein en bepaalde routines, gewoonten en andere factoren zoals sociale druk, traditie en cultuur. Binnen de gesprekken is hier dan ook extra aandacht voor. Verder houd ik ook altijd in mijn adviezen rekening met de laatste wetenschappelijke inzichten.
Mensen inspireren door de passie die ik heb voor voeding en leefstijl. Voeding is ontzettend interessant
en momenteel ook een veelbesproken onderwerp binnen onze samenleving. Iedereen heeft er wel een mening over en soms kunnen we hierdoor door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast moeten we al van alles en kan het gevoel ook ontstaan dat er niks meer mag en kan. Dit motiveert niet altijd tot het aanpakken van voeding en leefstijl. Door samen met de cliënt te kijken naar wat er haalbaar is, probeer ik mee te denken zodat er met kleine stapjes vaak al (veel) resultaat behaald kan worden.
In 2022 heb ik de bachelor Voeding en Diëtetiek afgerond aan de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen.
Binnen de opleiding heb ik de minor ‘Gedraag je’ gevolgd gericht op gedragsverandering bij cliënten.
Praktijkervaring heb ik opgedaan bij mijn stage in een eerstelijns diëtistenpraktijk en gedurende de afgelopen jaren heb ik werkervaring opgedaan ook in de eerste lijn.
De afgelopen jaren heb ik daarnaast extra kennis en vaardigheden opgedaan door de basis-en verdiepingsopleiding binnen de ‘ACT’ te volgen.
ACT staat voor acceptance and commitment therapie. Hierbij wordt onder andere binnen de consulten op ingegaan door te kijken welke waarden belangrijk voor je zijn, naar gedachten, emoties en daarbij ook mentale fitheid.
Ik vind het belangrijk om samen met de cliënt passende doelen op te stellen en in haalbare stappen te komen tot gedragsverandering. De kwaliteit van leven staat hierbij centraal.
Momenteel zie ik onder andere de volgende doelgroepen: ondergewicht, COPD, diabetes mellitus type 2, prikkelbaar darm syndroom en overgewicht.
Verder zal ik me binnenkort gaan verdiepen binnen de eetstoornissen. Hiervoor zal ik een post-hbo gaan volgen.
In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen samen met mijn vriend, wandelen (met mijn honden), het volgen van sportles, squashen en koken.