Kan je dementie voorkomen met een gezond eetpatroon?

by in Blog 15 april 2022

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met dementie in hun familie of vriendenkring. Een ziekte met veel impact voor de persoon en zijn of haar omgeving. Je vraagt je misschien af of je iets kan doen om dementie te voorkomen. Helaas kan dit lang niet in alle gevallen. Maar er wordt aangenomen dat 30% van alle gevallen van dementie voorkomen kan worden met een gezonde leefstijl.

Welke leefstijl factoren hebben invloed op het risico van dementie?

Een lage mentale activiteit, roken, te weinig lichaamsbeweging en een ongezond eetpatroon verhogen het risico op dementie. Dit heeft vaak mede invloed op het ontstaan van o.a. een hoge bloeddruk, Diabetes, ernstig overgewicht en/of depressie. Deze aandoeningen verhogen ook weer het risico op het ontstaan van dementie.

Wat is een gezond voedingspatroon?

Uit veel onderzoeken komt dat het mediterraan dieet het risico op dementie kan verlagen. Daarbij is het voedingspatroon ook gunstig bij of ter voorkoming van Diabetes en hart- en vaatziekten. Belangrijke aspecten hierin zijn het eten van:

  • Ruime hoeveelheden groente en fruit
  • Verse kruiden in plaats van zout
  • Met name onverzadigde vetten uit o.a. olijfolie, noten, avocado en vette vis
  • Veel peulvruchten
  • Volkoren producten
  • En alcohol met mate drinken

Wil je graag hulp bij het verbeteren van je eet- en beweegpatroon? Neem dan eens een kijkje op onze website of maak een afspraak via: 0481-374546 of info@lingevoeding.nl. Wij zijn dagelijks bereikbaar tussen 09.00 en 13.00 uur.