Is een bloemkoolpizza bodem gezond?

by in Blog 16 september 2020

Dit is vooral afhankelijk van de ingrediënten en je dieetdoel. Wij horen vaak 2 redenen waarom mensen een bloemkoolpizza willen eten. De eerste en vaak belangrijkste reden is om minder koolhydraten binnen te krijgen. De andere reden is om meer groente te eten omdat dit gezonder is en het meer vezels bevat.

Wanneer je kijkt naar kant- en klare bloemkoolpizza bodems in de supermarkt bevatten de meeste varianten helaas maar weinig bloemkool. Als het woord bloemkool in de naam van het product staat of een afbeelding van bloemkool op een verpakking moet bij de ingrediëntenlijst staan hoeveel procent bloemkool erin zit. Meestal is dit minder dan 40%. Het ingrediënt wat het meest voorkomt in deze bodem is dan nog steeds wit tarwemeel.

In onderstaande tabel vergelijken wij een willekeurige kant- en klare bloemkool pizzabodem en volkoren pizzadeeg (per 100 gram product). Opvallend is dat de hoeveelheid koolhydraten nauwelijks minder is dan bij een volkoren pizzabodem. De volkoren pizzabodem levert meer energie. Maar daar staat wel tegenover dat het meer vezels en eiwitten bevat. Dus op basis daarvan wint de volkoren bodem het toch net van de bloemkoolpizza bodem.

Wanneer je zelf een bloemkoolpizza bodem wil maken kan je wel voor een koolhydraatarme variant kiezen. Een voorbeeld hiervan is: https://www.voedzaamensnel.nl/hoofdgerecht/gezonde-pizzabodem-maken-koolhydraatarm/. Let op dat deze variant niet minder energie bevat dan een gewone pizzabodem. Zoek dus eerst goed uit, eventueel in overleg met een diëtist, of een koolhydraatarm dieet wel goed bij je past en waar je op moet letten.

Wil je een gezonde optie met minder energie? Gebruik dan een volkoren tortilla wrap als pizzabodem en voeg wat extra groente toe. Binnenkort zullen wij hiervoor een leuk recept met jullie delen.