Poké bowl

by in Recepten 18 september 2020

Misschien heb je er al wel eens van gehoord of misschien heb je het al wel eens gegeten: de poké bowl. Van oorsprong een recept uit Hawaï en er zijn tal van mogelijkheden om het recept naar jouw smaak te maken. Wij maakten het recept na van ‘I’m a foodie’ uit het boek ‘Eet als een expert’. Een aanrader voor iedereen die meer wilt weten over gezonde voeding, hypes en alles op een begrijpelijke manier geschreven vanuit de wetenschappelijke literatuur. https://www.iamafoodie.nl/eet-als-een-expert/

De poké bowl is ideaal voor de avonden dat we geen zin hebben om lang in de keuken te staan en is heerlijk in deze warme temperaturen. Fijn, want het wordt warm dit weekend!

Waar let je op bij het maken van zo’n poké bowl?
  • Neem als basis een volkoren graan zoals zilvervliesrijst, bruine basmatirijst, quinoa, volkoren couscous of volkoren noodles. Gebruik hiervan ca. 60 gram per persoon (ongekookt). Eet je koolhydraatarm? Vervang dan door courgetti of broccoli-/bloemkoolrijst. Overigens zijn kikkererwten, linzen of andere peulvruchten ook lekker ter variatie.
  • Voeg groente toe. Denk hierbij aan: wortel, radijs, sugar snaps, edamebonen, bosui, avocado maar ook broccoli of kleine tomaatjes zijn erg lekker. Snijd de groente in dunne reepjes, in ringetjes en neem vooral zo veel groente als je wilt!
  • Vis/gevogelte of plantaardig? Ja ook hier kan je in variëren. Traditioneel gezien wordt de bowl vaak met verse (rauwe) vis gegeten; denk hierbij aan tonijn of zalm (gerookt, gebakken of vers). Maar ook kip past goed in dit gerecht. Wil je liever vega? Kies dan voor bijvoorbeeld kikkererwten of gemarineerde tempeh. 
  • Erg lekker is ook zeewiersalade (wakame) door de bowl en/of wat sesamzaadjes eroverheen. Of voeg een norivel toe. 
  • Een dressing op basis van wat sesamolie en sojasaus/ vissaus of een eetlepel hummus of een beetje yoghurt met limoen-/citroensap en kruiden die je lekker vindt.