Positiviteit

by in Blog 23 september 2020

Positief zijn is iets wat we regelmatig benoemen in onze behandeling. Op alle fronten kan het helpen om focus te hebben op wat er wel lukt in plaats van wat er nog niet lukt. We zijn vaak geneigd om een ‘alles-of-niets’-principe aan te houden; iedereen kan van zichzelf punten benoemen die beter zouden moeten. Ongeacht of dit gerelateerd is aan voeding, gezondheid of beweging. Misschien zit het wel in tijdsplanning of minder tv kijken. Maar waarom is een positieve houding hier nu zo belangrijk bij?

Wanneer je continu gaat benoemen wat er niet goed is raak je gedemotiveerd. Vergelijk het met een kind wat leert lopen; die stimuleren we en moedigen aan tot te gaan lopen, hoe vaak het kind ook valt. Deze houding zouden we ook bij onszelf mogen aannemen: moedig jezelf aan bij de doelen die je zet en heb vertrouwen dat dit gaat lukken. Hoe vaak je misschien ook ‘valt’. Dat dit niet altijd even makkelijk is, is begrijpelijk. Maar positiever worden kun je leren.

Weet dat hoe wij allemaal naar de wereld kijken, een andere zienswijze heeft. Ieder heeft zijn eigen perspectief. We kennen allemaal de uitspraken dat een pessimist het glas halfleeg ziet en de optimist het glas halfvol. Dit betekent niet dat dat er een andere hoeveelheid in het glas zit, het betekent vooral dat er een andere zienswijze is. Een ander perspectief. Kijk daarom milder naar jezelf. Wat zou je tegen je beste vriend/vriendin zeggen in dezelfde situatie?

Dit betekent niet dat we daarom niks aan onze verbeterpunten moeten doen; zet vooral kleine stappen in de richting waar jij naartoe wilt en bedenk ook waarom je dit wilt. Benader jezelf als het kind wat gaat leren lopen. En wanneer je kuilen tegenkomt, registreer je deze en zoek je een wijze hoe je hiermee om kan gaan. De diëtisten van De Linge willen hier natuurlijk ook altijd in meedenken!

En een laatste wijze les: negatieve gevoelens mogen er ook zijn. Laat deze toe en onderdruk deze niet maar stop met rampdenken, maak het niet persoonlijk en ga er bij voorbaat niet vanuit dat iets niet lukt. En zoals Johan Cruijff ooit zei: ‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’.