Test nieuw product: ‘Jumbo Nasi Goreng met Zilvervliesrijst’

by in Blog 21 oktober 2020

Regelmatig komen er nieuwe producten op de markt die pretenderen gezond(er) te zijn. De komende tijd willen wij vaker zo’n product met jullie onder de loep nemen. Zijn ze daadwerkelijk gezonder en waarom wel of niet?

Vandaag bespreken wij de ‘Jumbo Nasi Goreng met Zilvervliesrijst’. Dit is een kant- en klare hoofdmaaltijd. Wij vergelijken het product met de richtlijnen goede voeding.

Aan de volgende voorwaarden moet een gezonde maaltijd voldoen volgens de richtlijnen:

Vooral producten uit de Schijf van Vijf

De eerste 3 ingrediënten voldoen in ieder geval aan de schijf van vijf. Dit is meer dan 80% van het product. Voor een kant- en klaar maaltijd is dit zeker geen slechte score. Dit komt voornamelijk door de grote hoeveelheid zilvervliesrijst.

Volop (seizoens)groente, minimaal 150 gram groente per persoon

1 maaltijd bevat 14% prei, dit is omgerekend is dit 56 gram. Helaas dus niet voldoende.

Volkoren graanproducten (zoals pasta, zilvervliesrijst) of aardappelen

De naam zegt het al. Met zilvervliesrijst bevat het volkoren graanproducten.

Tussen de 400 en 700 kcal per persoon

Met 716 kcal per portie bevat het iets te veel energie.

Kleine porties vlees en vis of vleesvervanger

Dit product bevalt 62 gram vlees(vervangers). Dit is iets aan de krappe kant. Doordat het naast ei ook bewerkt varkensvlees bevat is het geen product uit de schijf van vijf.

Weinig of geen toegevoegd zout

Per portie bevat dit product maar liefst 3.94 gram zout. Wetende dat we over een hele dag maximaal 6 gram binnen zouden moeten krijgen is dit erg veel.

Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld voldoet dit product aan maximaal 2 van de 6 voorwaarden en kunnen het op basis hiervan dus niet als een gezonde maaltijd beschouwen.

De maaltijd kan gezonder gemaakt worden door het in 2 porties te verdelen en er extra groente, vlees(vervanger) en olie aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan geraspte worteltjes of snoeptomaatjes voor de groente, een gebakken ei in olijfolie of een blikje zwarte bonen met een klein scheutje olie.

Maar als je dan toch bezig bent kan je misschien beter een keer een grote pan Nasi Goreng zelf maken en wat porties invriezen voor als je minder tijd hebt of geen zin om te koken. Maak bijvoorbeeld dit recept: https://www.iamafoodie.nl/wereldrecepten-nasi-goreng-uit-indonesie/