Bewust genieten: Kruidige worteltaart

by in Recepten 22 oktober 2020

Afgelopen dinsdag hebben wij afscheid genomen van onze stagiaire Annamaria. Zij heeft haar stage zeer succesvol afgesloten en mag zich binnenkort ook diëtist noemen. Wij willen haar bedanken voor het goede werk dat zij geleverd heeft. Dit hebben wij gevierd onder het genot van een heerlijk stukje taart gebakken door Annemiek.

Voor de mensen die denken dat wij als diëtist altijd gezond eten. Dat is zeker niet zo. Voor ons gaat het om een gezonde balans. En daar hoort af en toe ook iets lekker bij wat niet in de schijf van vijf staat. Omdat het bijna Halloween is heeft Annemiek de taart speciaal in een pompoen vorm gebakken. Hij bevat een aantal gezonde producten zoals wortel, walnoten en olijfolie. Maar daartegenover staat ook een flinke hoeveelheid suiker, roomboter, roomkaas en slagroom.

Benodigdheden:

  • 150 g walnoten
  • 100 g roomboter, gesmolten
  • 200 ml milde olijfolie
  • 300 g basterdsuiker
  • 4 grote eieren, gesplitst
  • 300 g worteljulienne
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 el koekkruiden
  • 250 gram verse roomkaas
  • 1 dl slagroom
  • Springvorm met doorsnede 24 cm ingevet en bestoven met zelfrijzende bakmeel
  • keukenmachine

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Hak twee derde van de walnoten in de keukenmachine tot kleine stukjes. Brand ze in een droge koekenpan goudbruin.
  • Meng in een kom de boter, olie en 250 gram suiker romig.
  • Klop vervolgens de eierdooiers erdoor en schep vervolgens de wortel, zelfrijzend bakmeel, koekkruiden en gemalen walnoten erdoor.
  • Klop in een kom de eiwitten stijf en stapel dit door het beslag.
  • Schenk het beslag in de springvorm en strijk het aan de bovenkant glad.
  • Bak de taart in de oven in ca. 45 minuten. Zet de oven vervolgens op 175 en bak nog eens 30 minuten tot de taart gaar en lichtbruin is.
  • Klopt ondertussen de roomkaas, rest van suiker en slagroom goed door elkaar tot een romig mengsel.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem goed afkoelen.
  • Bestrijk de afgekoelde taart met het roomkaas mengsel en garneer met de rest van de walnoten.

Het oorspronkelijke recept komt van de Albert Heijn. Helaas is hij op de website niet meer terug te vinden. Hij staat in het boek: “Zoete taartjes en Toetjes”.