Is peulvruchtenpasta gezonder dan volkorenpasta?

by in Blog 27 oktober 2020

Steeds meer fabrikanten bieden pasta’s op basis van peulvruchten aan. Wij zochten uit of peulvruchtpasta gezonder is dan volkorenpasta. Dit doen wij door verschillende ingrediënten te bekijken en de bewezen gezondheidseffecten hiervan. Daarnaast vergelijken wij de voedingswaarden van de verschillende soorten pasta’s.

Als wij kijken naar de ingrediënten van de Rode Linzen Penne bestaat dit 100% uit rodelinzenbloem. Het onderzoek beschreven in ‘De Richtlijnen goede voeding 2015’ beschrijft dat ‘het overtuigend is aangetoond dat consumptie van peulvruchten het LDL-cholesterol verlaagt, wat een causale risicofactor is voor coronaire hartziekten.’ Echter is er niet onderzocht of het verder bewerkte rodelinzenbloem dezelfde effecten heeft. Peulvruchten zijn rijk aan B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Door de bewerking van linzen tot linzenbloem gaat mogelijk (een deel) van de voedingswaarden en gezondheidseffecten verloren.

De volkorenpasta uit de tabel bestaat uit 100% volkoren durum tarwegriesmeel. In de ‘Richtlijnen goede voeding 2015’ staat beschreven dat de consumptie van volkorenproducten het risico op coronaire hartziekten, beroerte, diabetes en darmkanker verlaagd.

Als we de voedingswaarde vergelijken uit onderstaande tabel vallen een aantal dingen op. Zo bevat de volkorenpasta iets meer koolhydraten, suikers en vezels per 100 gram. Daarnaast bevat de peulvruchtenpasta beduidend meer eiwitten. Ook hebben wij de pasta’s nog vergeleken met witte pasta. Hier valt op dat vooral de hoeveelheid vezels een stuk lager is.

Rode Linzen PenneVolkoren SpaghettiWitte Penne
Energie335343353
Vetten1,51,91,3
Waarvan verzadigd0,40.60,3
Koolhydraten526571
Waarvan suikers14,33,2
Vezels673,7
Eiwitten251313
Zout000
Tabel 1: Voedingswaarde per 100 gram onbereid product

Conclusie

Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat het eten van volkorenpasta sowieso gezond is. Mogelijk is de peulvruchtenpasta ook gezond, het lijkt zeker niet ongezond te zijn. Beide soorten bevatten vezels die onder andere goed zijn voor onze darmen. De peulvruchtenpasta bevat meer eiwitten. Dit kan vooral handig zijn na het sporten of als je moeite hebt om voldoende eiwitten uit je voeding te halen. Ook zorgen eiwitten naast vezels voor een langer verzadigingsgevoel. Sommige mensen eten hierdoor minder van de peulvruchtenpasta dan van de volkoren variant. Dit zorgt dan voor een lagere energie- en koolhydraat inname. Dit kan handig zijn als je af wilt vallen of een koolhydraat beperkt dieet volgt.

Een nadeel van peulvruchtenpasta kan zijn dat het een andere smaak en textuur heeft dan de volkoren variant. Niet iedere vindt dit lekker. Kijk daarom wat jouw doel is. Wil je afvallen, meer eiwitten binnenkrijgen of koolhydraat beperkt eten? Probeer dan eens of peulvruchtenpasta werkt in jouw voedingspatroon. Smaakt deze niet? Ook dan blijft volkorenpasta een hele gezonde keuze.