Zijn eiwitrijke toetjes gezond?

by in Blog 25 november 2020

Je ziet ze steeds meer in de supermarkt: producten waarin extra eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) aan zijn toegevoegd. Maar hebben we deze nu ook echt nodig?

Laten we eerst een korte introductie doen wat eiwitten nu precies zijn en wat ze doen. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor ons lichaam en hierom ook onmisbaar. Naast dat ze de basis vormen van cellen en spiermassa, zijn ze ook een essentieel onderdeel van hormonen, neurotransmitters en enzymen. Eiwitten zitten zowel in dierlijke producten (zuivel, ei, vlees en vis) als in plantaardige voedingsmiddelen (soja, noten, peulvruchten en volkorengranen). Gemiddeld hebben we 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig op een dag; wanneer we gezond en gevarieerd eten, halen we dit gemakkelijk. Soms is meer nodig bijvoorbeeld bij intensief sporten en (acute) ziektes zoals een Corona of COPD.

Wij doen een vergelijking met de eiwitverrijkte kwark en een reguliere magere kwark.  Zie hieronder de verschillen op een rij:  

Eiwitverrijkte kwark:
  • Circa 70 kcal per 100 gram
  • 10 gram eiwit per 100 gram
  • Toevoegingen: verschilt per merk. Veelal gebruik van zoetstoffen of suiker
  • Prijs: vanaf ongeveer €1,30 voor 200 gram
Magere kwark:
  • Circa 50 kcal per 100 gram
  • 9 gram eiwit per 100 gram
  • Toevoegingen: geen
  • Prijs: vanaf ongeveer €1,30 voor 1000 gram.

De eiwitverrijkte kwark bevat iets meer calorieën en iets meer eiwit per 100 gram. Verder valt op dat de ingrediëntenlijsten vaak langer zijn bij eiwitverrijkte kwarksoorten. Daarbij kan je voor de prijs van 1 pakje eiwitverrijkte kwark ongeveer 5 porties normale magere kwark eten. Natuurlijk is de smaak wel anders van een eiwitverrijkte kwark ten opzichte van een normale naturel kwark maar om een smaak aan de kwark te geven, zou je ook fruit of andere smaakmakers kunnen gebruiken. Dit scheelt in kosten en je eet veel minder bewerkt!

Wanneer je de eiwitverrijkte pudding vergelijkt met een reguliere pudding, zien we wel grotere verschillen in de calorieën en eiwitten. De eiwitverrijkte pudding bevat beduidend meer eiwitten en minder calorieën. De vraag is natuurlijk wel of het gezond is vanwege alle toevoegingen en of dit niet in zekere zin onze smaakpapillen aantast en we hierdoor steeds meer de behoefte hebben om zoeter en vetter te willen gaan eten. Voor mensen die moeite hebben met het binnenkrijgen van extra eiwitten en op zoek zijn naar meer variatie, is het misschien wel een mooie aanvulling om af te kunnen wisselen binnen het eetpatroon.