Pepernoten

by in Recepten 28 november 2020

Niet alle recepten die wij maken pakken even goed uit. Het was de bedoeling om een recept van koolhydraatarme pepernoten met jullie te delen op basis van amandelmeel. Helaas viel de structuur hiervan een beetje tegen. De gezondere versie van een recept moet natuurlijk wel tippen aan het originele recept. Anders kan je er beter voor kiezen om de minder gezonde versie (met mate) te eten. Daarom zijn we overgegaan op een recept met volkorenmeel.

Er kunnen verschillende dingen aangepast worden in het originele recept. Zo kan bloem vervangen worden door volkorenmeel. Roomboter kan vervangen worden door vloeibare margarine en suiker kan vervangen worden door zoetstof. Door zoetstof en vloeibare margarine te gebruiken worden de pepernoten iets brosser dan normaal. Maar ze doen zeker niet onder voor de smaak van normale pepernoten.

Ingrediënten
 • 125 gram bloem of volkorenmeel
 • 75 gram roomboter of vloeibare margarine
 • 35 gram suiker of zoetstof gelijk aan 35 gram suiker
 • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Snufje zout
 • 1 bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Mix alle ingrediënten met je handen in een kom.
 • Draai kleine balletjes ter grote van ongeveer een knikker en leg deze op een bakplaat. Druk ze zachtjes een beetje plat.
 • Zet voor 15-20 minuten in de oven.
 • Laat vervolgens even afkoelen.