5x waarom je niet moet beginnen aan een detox

by in Blog 12 januari 2021

Het is weer januari, de maand van de goede voornemens. En dit betekent dat veel mensen ook weer beginnen met een dieet. Veel diëten starten tegenwoordig met een detoxkuur. Met een detox zou je zogenaamd alle afvalstoffen en gifstoffen uit je lichaam verwijderen. Maar wij staan niet achter een detox. Hieronder lees je 5 redenen waarom.

  1. Wetenschappelijk is niet bewezen dat een detox werkt. Er zijn ook geen wetenschappelijke onderzoeken die positieve effecten van detoxen aantonen.
  2. Detoxen kan het lichaam heel goed zelf. Hiervoor hebben wij een lever en onze nieren maar ook ons immuunstelsel, onze darmen en zelfs onze longen spelen een rol hierin.
  3. Wanneer je met een detoxkuur veel minder energie en voedingsstoffen binnenkrijgt dan dat je nodig hebt gaat je basisstofwisseling omlaag. Hierdoor wordt afvallen bij overgewicht lastiger op lange termijn.
  4. Er zijn zelfs ook detox-diëten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Door te snel afvallen ontstaan er gifstoffen vanuit de vetmassa en dit kan juist voor gezondheidsrisico’s zorgen! 
  5. Je leert ongezonde eetgewoontes niet af door een detoxkuur. Grote kans dat je na de kuur terugvalt in je oude eetgedrag.

Wil je gezonder worden en/of afvallen? Neem je huidige eet- en beweegpatroon eens onder de loep. Kijk welke eerste gezonde stap je kan nemen. Neem hier de tijd voor. Gaat dit goed? Neem dan naar de volgende stap. Misschien zie of merk je niet meteen het gewenste effect. Maar als je dit volhoudt zal je versteld staan wat je over een jaar bereikt hebt. Afvallen is geen quick fix.

Kan je hierbij wat hulp gebruiken? Kijk op onze website voor meer informatie of neem contact op voor het maken van een afspraak.