Vega-bolognese

by in Recepten 12 maart 2021

Het is deze week nationale week zonder vlees en hiermee wordt gepromoot om minder vlees te eten. Minder vlees eten is namelijk goed voor onze gezondheid maar heeft ook een positieve impact op milieu en dier. Peulvruchten zoals linzen, bruine bonen, witte bonen en kikkererwten zijn goede vleesvervangers doordat ze rijk zijn aan ijzer en eiwitten. Daarnaast bevatten ze veel vezels, B-vitamines en mineralen. Én ze zijn nog eens goedkoop!

Ingrediënten:
 • 200 gram linzen (uit blik, zonder toegevoegd zout)
 • 1 rode paprika
 • 1 courgette
 • 1 grote wortel
 • 1 bleekselderij
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 250 ml gezeefde tomaten
 • 150 gram volkoren pasta (wij gebruikten fusilli)
 • Italiaanse kruiden naar smaak (komen ze weer, onze favoriet: Italiaanse gehaktkruiden van Euroma https://www.euroma.nl/wereldse-melanges/italiaanse-kruiden-gehakt). Maar je kan ook zelf kruiden naar smaak toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan oregano, peper, basilicum en rozemarijn.  
 • Olijfolie of een ander vloeibaar bereidingsvet
 • Eventueel wat rucola en geraspte 30+ kaas
Bereidingswijze:

Zet water op voor de pasta. Kook de pasta verder volgens bereidingswijze op de verpakking. Pel de ui en de knoflook, schil de wortel en maak de bleekselderij schoon. Hak alles klein en verhit in een braadpan een eetlepel olie op matig vuur. Doe hierin het gehakte groentemengsel en bak het geheel zacht. Was de courgette en paprika en snijd dit in blokjes. Voeg dit vervolgens aan het mengsel in de pan toe en bak dit mee. Voeg ook de kruiden naar eigen smaak toe. Laat dit even op matig vuur bakken totdat de groente zacht zijn. Spoel de linzen uit blik af en laat goed uitlekken. Voeg de linzen en de gezeefde tomaten toe en laat dit even voor 10 minuten pruttelen.

Schep de gare pasta door de saus heen en bestrooi het geheel met wat rucola en geraspte 30+ kaas.