Vlees direct van de boer

by in Blog 23 maart 2021

Wij zijn met z’n allen al een jaar in de ban van het corona virus. Het zorgt ervoor dat we minder mensen zien, minder uitjes hebben en soms minder kunnen sporten. Maar het geeft ook wel tijd om eens na te denken over welke eetgewoonten we voor corona hebben ontwikkeld en welke misschien wat aanpassing kunnen.

Zo was ik voor corona al bewust bezig om minder vlees en kip te eten. De Schijf van vijf adviseert immers 2 x in de week rund of varken, 1-2 x in de week kip of kalkoen, 1 x in de week vis en dan nog 2-3 x een vegetarische  variant. Vaak wordt dat iets met ei of peulvruchten, maar ook “vegetarisch” gehakt of “vegetarische“ kipstukjes of noten.

Maar tijdens corona besefte ik dat ik eigenlijk nog een volgende stap wilde zetten. Namelijk geen vlees meer van dieren die in grote megastallen zijn opgegroeid en als kiloknaller in de supermarkt liggen, maar het liefst rechtstreeks van de boer. Op deze manier koop je een stukje vlees van een dier welke een mooi leven heeft gehad. Ook is het niet bewerkt om het langer houdbaar te houden voor de lange weg van boer naar klant. En de boer krijgt er ook een goede prijs voor.

Dus begin dit jaar maar eens de stap gezet en een vleespakket direct bij de boer besteld. Het was wel een leerzaam proces.Je krijgt het vlees namelijk niet de volgende dag meteen geleverd, je moet wachten tot de koe helemaal verkocht is. Daarna krijg je een mailtje dat het zover is, dat de koe rustig naar de slachterij gaat en een of twee dagen later geslacht wordt. Dat mailtje doet je nog eens beseffen dat je wel een levend wezen laat slachten voor dat stukje vlees op jouw bord. Dat je er wel van kan genieten, maar ook zuinig op moet zijn.

De porties vlees worden voor 2 personen verpakt met een mooi gewicht, nl rond de 120 gr vlees per persoon. Daarna wordt het pakket snel in een koelwagen gebracht en kan je kijken wat je in de diepvries wilt doen en wat je die week al wilt eten. Het is een gevarieerd pakket, want alles van de koe of kip wordt gebruikt. Zo krijg je ook meer variatie op je bord.

Maar het grootste voordeel is dat het vlees en de kip veel beter smaakt. Je hebt geen gekrompen stukje vlees in een waterige jus, maar een stukje vlees met heel veel smaak en een volle lekkere jus.

Hoewel ik dus maar 3 dagen vlees of kip eet in de week, heb ik nu wel een erg lekker stukje vlees. Ik heb het tweede pakket al weer besteld.

Wilt u meer informatie dan mag u altijd mailen naar annemiek@lingevoeding.nl  of bellen naar 0481-374546.