Eetdagboek Annamaria

by in Blog 30 maart 2021

Vandaag ligt de focus op vezels. Vezels hebben een positieve werking op de spijsvertering en op de stoelgang. Het zorgt voor een verzadigd gevoel. Het consumeren van vezels verlaagt het risico op (chronische) ziekten, zoals: diabetes mellitus type 2 (ook wel suikerziekte genoemd), hart- en vaatziekten en darmkanker. 

De Gezondheidsraad adviseert ons om per dag 30-40 gram vezels binnen te krijgen. 

Op een willekeurige thuiswerkdag heb ik, Annamaria, mijn voeding bijgehouden en gewogen, zie onderstaande tabel. In de tabel staat het aantal gram vezels per product weergegeven. Kijk rustig naar de hoeveelheid vezels per portie. Wat valt u op? Welke producten zou u zelf in uw eigen voedingspatroon willen inpassen? En welke juist niet? Er zijn enkele ‘onverantwoorde’ producten in mijn dagmenu terug te vinden, kunt u deze eruit pikken?

OntbijtPortieVezels (in gram)
Alpro Go on kwark (plantaardig)200 ml2,6
Bolletje krokante ontbijtgranen50 gram6
Kiwi (groen)1 stuk1,7
Lunch  
Volkoren brood3 sneeën7
Amandelpasta, 100% amandelen
Banaan
20 gram  
1 stuk, klein
2,5  
1,9
Kaas, 30+, oud
Tomaat
20 gram
30 gram
0
1,1
Ei
Zaanse halfvolle mayonaise
Bieslook & peper

1 stuk
8 gram

0
0
0
Cracker Wasa lichtgewicht1 stuk2
Tussendoortje  
Bolletje goed bezig! Stevige  havermoutreep naturel1 stuk3,5
Druiven (blauw)70 gram1,5
Avondmaaltijd  
Zilvervliesrijst60 gram ongekookt1,8
Chinese roerbakgroenten270 gram8,1
Peultjes60 gram1,5
Valess gekruide stukjes asian style120 gram5,3
Kokosmelk light (6% vet)80 gram0
Olijfolie (mild)1 eetlepel0
Cassave kroepoek50 gram1,4
Tussendoortje  
Groene olijven met knoflook75 gram2,1
TOTAAL 50 gram