Wanneer wordt gezond eten ongezond?
Gezond eten is vandaag de dag een belangrijk item. Maar is gezond eten nu altijd wel zo gezond? In deze blog beantwoorden we deze vraag.
Als diëtisten zijn we veelal bezig met het promoten van een gezonde leefstijl. In de praktijk betekent dat een balans tussen gezond eten, voldoende beweging, ontspanning en rust maar ook jezelf ook iets kunnen gunnen wat niet zo gezond is. Dus meer van het gezonde, minder van het ongezonde. Maar wanneer wordt gezond eten dan ongezond?
Tegenwoordig worden we platgegooid met nieuwe diëten of manieren van eten zoals koolhydraatarm, suikervrij, paleo en clean-eating. De media houdt ons voor dat een slank lichaam gelijk staat aan geluk en gezondheid. Je kan het gevoel krijgen het nooit goed te doen. Ieder dieet roept wel wat anders en de kans bestaat dat je misschien steeds meer gaat weglaten.
Gezond eten wordt ongezond als er een obsessie ontstaat voor gezond eten en er extreme vormen zijn van gezond eten. Bijvoorbeeld door het weglaten van essentiële voedingsstoffen. Als er te veel regels ontstaan rondom de voeding zijn, kan je voeding eenzijdig worden en is het risico dat je tekorten oploopt groot. Voedingstekorten kunnen daaropvolgend weer zorgen voor lichamelijke kwalen. Vaak gaan de regels rondom eten ook gepaard met negatieve gedachten, gevoelens en angsten en dit heeft ook weer invloed op ons dagelijks functioneren.
Natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten en goede maaltijden te nuttigen want ook ongezond eten kan op den duur voor lichamelijke kwalen zorgen. Een verantwoord eetpatroon is dus een balans vinden. Voor ons betekent een gezond eetpatroon ook een positieve relatie met eten en kunnen genieten van eten. Waar ik (Tessa) echt van geniet? Een goede Italiaanse pizza met als afsluiter een echt Italiaans ijsje.
Ben je bang dat je de balans kwijt bent? Christel en Tessa zijn binnen de praktijk gespecialiseerd in het behandelen van eetproblematiek. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.