Waarom wandelen?

by in Blog 4 november 2020

Wandelen heeft verschillende (gezondheids)voordelen. In deze blog vertelt Christel jullie daar meer over. Ook laat zij een van haar favoriete wandelroutes zien in de omgeving.

Net als veel Nederlanders ben ik (Christel) sinds de Coronacrisis meer gaan wandelen. Doordat ik niet meer naar de praktijk fietste, had ik behoefte om na het werk er even uit te zijn. Hierdoor heb ik de omgeving van Elst nog beter leren kennen en verschillende wandelgebieden ontdekt. Mede dank zij de tips van een cliënt van mij.

Tijdens mijn wandelingen merkte ik dat veel mensen een ommetje maken. Het is dan ook een waardevolle vrijetijdsbesteding. De meest genoemde redenen zijn: buiten willen zijn, ontspanning (hoofd leegmaken of juist even nadenken), conditie op peil houden, voor de gezondheid, natuurbeleving, ontdekken van de omgeving, prestatie en een gevoel van vrijheid.

Maar wandelen heeft ook voordelen ten aanzien van de gezondheid, lichamelijk en mentaal. Deze Engelse poster geeft daar een mooi overzicht van.

Een van mijn favoriete rondjes ligt bij Driel, op Fikkersdries. Zie https://www.gelderseroutes.nl/nl-nl/rd/het-hollanderbroek. Het is er heerlijk rustig wandelen en je hebt een gevarieerd gebied. Ik neem dan ook graag mij fototoestel mee.

Er zijn 2 routes uitgezet: Rondje Homoet (5.2 km) en Rondje Kom (4.6 km). De routes hebben wegwijzers en diverse informatieborden.

De laatste keer heb ik Rondje Homoet gelopen. Op een vroege zondag ben ik gestart bij de parkeerplaats. Je begint in een klein bosje waar je vooral de vogels hoort. Daarna loop je over het waterwingebied van Vitens. Als gauw werd mij duidelijk dat ik beter waterdichte schoenen had kunnen aantrekken..

Maar de mooie wolkenluchten, deden mij de natte voeten weer vergeten. Dit open gebied is ook ideaal voor roofvogels. Vandaag heb ik geluk en zie verschillende keren een buizerd over komen maar staan er ook weidevogels. Uiteindelijk kom je op de weg van Heteren naar Homoet. Vlak voor Homoet ga je weer de weilanden in en kom je in een klein bosje met zangvogels. Deze tijd van het jaar is natuurlijk voor de paddenstoelen.

Ook het bijzondere licht in het najaar kan mooie plaatjes opleveren. Na dit bosje kom je weer op de Langstraat uit en ga je weer terug na de startplek.

Deze keer had ik geluk. Het lukte mij eindelijk om een valk op de foto te zetten. Net als deze valk voelde ik mij na de wandeling heerlijk ontspannen en heb ik kunnen genieten van de rust en natuur.