Is spelt gezonder dan tarwe?

by in Blog 24 februari 2021

Producten met spelt krijgen een steeds groter aandeel in het aanbod bij supermarkten en bakkers. Er bestaat bijvoorbeeld speltbrood, spelt crackers en speltpasta. Maar wat is spelt nu precies? En is het gezonder dan tarwe?

Wat is het?

Zowel spelt als tarwe zijn graansoorten. Ze vallen onder dezelfde familie. (Volkoren) graanproducten leveren ons verschillende belangrijke voedingstoffen die we nodig hebben om te functioneren zoals: vezels, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Spelt wordt al eeuwenlang geteeld in verschillende landen. Na de middeleeuwen kwam de verbouwing van tarwe in opkomst. Tarwe heeft als voordeel dat het makkelijk gepeld kan worden en dat het een grotere opbrengst heeft. Sinds de jaren 50 wordt spelt weer steeds meer verbouwd met name in de biologische landbouw. Dit omdat spelt van nature een betere resistentie tegen ziekte heeft.

Fructanen en PDS

Een van de grootste verschillen tussen spelt en tarwe is dat spelt minder fructanen bevat. Fructanen zijn koolhydraten. Sommige mensen hebben moeite met de vertering van fructanen. Hierdoor kunnen klachten optreden die passen bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Fructanen zitten niet alleen in brood, maar bijvoorbeeld ook in ui en knoflook. Fructanen beschadigen de darmen niet. Door een onvolledige vertering ontstaan er klachten zoals opgeblazen gevoel, krampen, diarree en/of obstipatie.

Gluten

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in verschillende graanproducten. Zowel spelt als tarwe bevatten gluten. Gluten dienen vermeden te worden door mensen met Coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Door het eten van gluten wordt de darmwand beschadigd. Dit zorgt voor veel klachten en een slechtere opname van voedingsstoffen.

Volkoren

Het eten van meel van de hele graankorrel, dus volkorenmeel, is gezond. Dit hebben we al vaker aangegeven. Van zowel spelt als tarwe zijn verschillende meelsoorten te koop. Van wit bloem tot volkorenmeel. Opvallend is dat dat speltproducten vaak niet van volkorenmeel gemaakt zijn maar van het witte bloem. Ook is het goed om na te gaan of een product met spelt wel 100% speltmeel bevat. Wettelijk gezien is dit namelijk niet verplicht.

Conclusie

Spelt is niet gezonder dan tarwe. Wel kan het voor mensen met PDS een verlichting van de klachten geven. Let er wel op dat een product dan 100% (volkoren)speltmeel bevat en eet ook hiervan niet te veel.  Ons advies is om vooral voor volkoren graanproducten te kiezen. Het maakt niet uit of dit nu tarwe, spelt, haver, rogge of een andere graansoort is. Alleen voor mensen met coeliakie moeten verschillende graansoorten zoals spelt en tarwe vermeden worden.