Is eten uit de airfryer gezonder?

by in Blog 20 augustus 2021

Veel mensen hebben hem tegenwoordig in huis: een airfryer of luchtfriteuse. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een airfryer aanschaft. Zo zou het gezonder zijn dan een gewone friteuse en sneller/makkelijker dan een oven. Maar is het echt gezonder? Dat gaan we in deze blog voor jullie uitzoeken.

Wat doet een airfryer?

Een airfryer is vergelijkbaar met een heteluchtoven. Door de lucht te verwarmen worden de producten gegaard. Sommige airfryers hebben ook nog een grillfunctie. Alle producten die je normaal in de oven bakt of grilt, kan je dan ook in de airfryer bereiden. Het voordeel van een airfryer is dat deze een kortere tijd nodig heeft om voor te verwarmen dan een normale oven.

Zijn producten speciaal voor de airfryer gezonder?

In supermarkten worden steeds meer producten speciaal voor de airfryer verkocht. De bekendste producten zijn natuurlijk friet en snacks. Wij gaan hieronder van de normale en airfryer friet van Aviko vergelijken. Voor de waardes is de app Mijn Eetmeter van het voedingscentrum gebruikt.

Aviko SuperCrunch airfryer pommes frites bevat per 100 gram bereid product:

155 kcal, 3,5 gram vet en 0,5 gram zout

Aviko Pommes Frites bevat per 100 gram bereid product:

264 kcal, 14,8 gram vet en 0,1 gram zout

Hierboven zie je dat de frites speciaal voor de airfryer minder energie en vet en meer zout bevat.  Wat betreft energie is het dus een stuk gunstiger om de airfryer te gebruiken. Deze friet bevat wel meer zout waardoor het minder geschikt is voor mensen met een natriumbeperkt dieet.

Als we kijken naar andere snacks zoals kroketten en frikandellen zien we hetzelfde terug. Ze bevatten minder vet en hierdoor minder energie. Echter zijn dergelijke snacks van bewerkt vlees en toegevoegde producten zoals zout en suiker sowieso niet gezond om te nemen. Zoek dus wel naar de juiste balans.

Kan het nog gezonder?

Het antwoord daarop is ja! Als we naar de voedingswaarde van onbereide aardappels gaan kijken dan bevatten deze 88 kcal, 0 gram vet en 0 gram zout. Wanneer je de aardappels schilt en in frietjes snijdt kan je ze met een kleine hoeveelheid olie bakken in de airfryer. Gebruikt bijvoorbeeld 1 eetlepel olie op 500 gram aardappelen. Per 100 gram aardappelen krijg je dan 106 kcal, 2 gram vet en 0 gram zout binnen. Gebruik kruiden (zonder zout) naar smaak zoals paprikapoeder voor een final touch.

In plaats van snacks zoals een kroket kan je ook heel goed een stukje vis of kipfilet bakken in de airfryer. Voeg een lekkere salade of wat rauwkost toe en je hebt een gezonde maaltijd klaarstaan.