3 tips om gezonde recepten te bedenken

by in Blog 31 augustus 2021

Je hebt het voornemen om gezonder te gaan koken. Bijvoorbeeld met minder zout, minder vlees, meer groente of meer volkoren graanproducten. Echter ontbreekt het dan vaak aan inspiratie voor lekkere gerechten. Wanneer je vervolgens in de supermarkt loopt ben je al snel geneigd om toch maar voor gemak te gaan en een wereld gerecht te pakken of dat stukje vlees uit de aanbieding met aardappels en groente. Hoe kan je deze gewoontes doorbreken? Hierbij een aantal tips.

Tip 1: maak een planning

Zonder plan geen resultaat. Pak daarom een vel papier of maak op je computer of telefoon een document waarin je voor meerdere dagen of een hele week gaat noteren wat er gegeten gaat worden.

Tip 2: kan het gezonder?

Wanneer je gezonder gaat eten is het niet nodig om allemaal nieuwe en moeilijke gerechten te maken. Om nasi gezonder te maken kan je bijvoorbeeld ook overgaan op zilvervliesrijst en meer groente toevoegen als voorheen. Koop daarbij een kruidenmix zonder toegevoegd zout en de maaltijd is al een stuk gezonder geworden. Op deze manier kan (bijna) ieder recept dat online of in een kookboek te vinden is gezonder gemaakt worden.

Tip 3:

Zoek (online) naar gezonde recepten. Op de volgende websites zijn onder andere gezonde recepten te vinden:

Natuurlijk zijn er nog veel meer gezonde recepten te vinden online. Gezonde recepten voor de warme maaltijd bevatten:

  • Vooral producten uit de Schijf van Vijf
  • Volop (seizoens)groente, minimaal 150 gram groente per persoon
  • Volkoren graanproducten (zoals pasta, zilvervliesrijst) of aardappelen
  • Tussen de 400 en 700 kcal per persoon
  • Kleine porties vlees en vis of een vleesvervanger
  • Weinig of geen toegevoegd zout