Zoete aardappelschotel

by in Recepten 15 september 2021

Zoete aardappel is helemaal in. We horen het steeds vaker terug in onze spreekkamers. Helaas zijn er ook een hoop fabels: zoete aardappels zijn bijvoorbeeld niet koolhydraatarm en ze zijn ook niet gezonder dan onze Nederlandse pieper. Zoete aardappel is een net als de andere aardappel geen groente maar een koolhydraatbron. Onze Nederlandse aardappel en de zoete aardappel zijn beide gezonde keuzes in ons voedingspatroon. Ze bevatten allebei veel gezonde voedingsstoffen maar verschillen hierin wel van elkaar. Lekker met elkaar variëren dus! Als avondmaaltijd maakten wij deze voedzame schotel boordevol groente. Wij hebben het e.e.a. aangepast aan het recept van Lekker en Simpel: https://www.lekkerensimpel.com/lasagne-met-zoete-aardappel/

Wat heb je nodig voor 2-3 personen:
 • 300-400 gram zoete aardappel
 • 1 ui
 • 1-2 knoflookteentjes (of knoflookpoeder)
 • 1 courgette
 • 1 paprika
 • 200 gram champignons
 • 1 blik tomatenblokjes
 • Oregano
 • Paprikapoeder
 • Geraspte 30+ kaas
 • Vegagehakt of mager rundergehakt/rundertartaar
 • Olijfolie (of een ander vloeibaar bereidingsvet)
 • Ovenschaal
Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200 graden. Schil de zoete aardappel en kook deze voor ca. 8 minuten (halveer de aardappels die groot zijn). Was ondertussen de groente en snijd de ui en knoflook fijn. Fruit deze in de pan met een beetje olie. Snijd de andere groente in stukjes en voeg deze toe aan de knoflook en ui. Bak in een andere pan het (vega)gehakt of de tartaar rul.

Wanneer de aardappels klaar zijn, giet je deze af en snijd je deze in plakjes. Voeg het gehakt toe aan de groente en vervolgens de tomatenblokjes met kruiden. Laat dit geheel even kort pruttelen.

Verdeel ondertussen over een ovenschaal de helft van de zoete aardappelplakjes. Daaroverheen doe je de helft van de saus om vervolgens de volgende helft van de aardappelplakjes hier overheen te verdelen. De rest van de saus verdeel je weer en sluit het geheel af met een beetje 30+ kaas.

Zet de schotel voor ca. 20-30 minuten in de oven.

Eet smakelijk!