5 tips om te ontspannen

by in Blog 9 februari 2022

Ervaren jullie soms ook dat onze maatschappij alsmaar doorgaat? Dat we eigenlijk altijd iets moeten presteren of bezig moeten zijn? Dat ontspannen soms voelt als ‘niet goed bezig zijn’? Dit is iets wat we dagelijks horen binnen de praktijk. De huidige trend binnen onze maatschappij lijkt wel alsof we altijd maar door moeten gaan en er is geen ruimte meer voor rust en ontspanning. Sterker nog, het voelt misschien zelfs alsof we falen wanneer we ook de ontspanning opzoeken. Toch is ontspannen erg belangrijk. Het zorgt er namelijk juist voor dat ons brein beter kan functioneren, we minder lichamelijke en geestelijke klachten hebben, beter slapen en het heeft zelfs een positief effect op ons gewicht doordat we van te veel stress ook meer kunnen gaan eten.

Helaas weten veel mensen niet meer hoe ze echt moeten ontspannen. Een struikelblok waar we veel mensen binnen de praktijk tegenaan zien lopen maar waar we onszelf ook nog wel eens tegenaan stoten. Ontspannen lijkt heel moeilijk maar is het eigenlijk niet en het zit ‘m in kleine dingen. Onderstaand 5 voorbeelden:

1. Ga naar buiten en maak een (kleine) wandeling of fietstocht

Buitenlucht ontspant en trek het liefst de natuur in. Zet liever geen muziek op maar kijk eens om je heen naar wat je ziet, ruikt en hoort. Bewegen en buitenlucht helpen bij ontspanning.

2. Probeer eens mindfulness of yoga.

Oké, dit klinkt voor veel mensen een beetje ‘zweverig’ maar mindfulness en yoga is juist in het ‘hier en nu’ zijn. Je leert te luisteren naar je lichaam en aandacht te hebben voor je ademhaling. Een goede ademhaling is namelijk essentieel bij ontspanning. En misschien kan je je ogen even dichtdoen en visualiseren dat je op een andere plek bent. Mijn favoriet? Een warm land met wit strand en blauwe zee.

3. Schrijf je gedachten en gevoelens eens op

Ons brein gaat de hele dag alle kanten op en gedachten ploppen zomaar op. Vermoeiend soms he? Het kan helpen om eens je gedachten en gevoelens op te schrijven. Het helpt om ‘uit je hoofd’ te komen. Leg desnoods een notitieboekje naast je bed neer als je eindeloos ’s nachts loopt te malen. Dit geldt ook voor het maken van een ‘to do’-list. Schrijf op een papier wat je allemaal moet doen en maak eventueel een rangorde van wat er urgent is en waar wat meer tijd tussen mag zitten.

4. Luister naar muziek

Zet misschien geen muziek op met een harde bas maar kies voor een rustig liedje van je favoriete artiest. Luister ernaar of dans lekker mee. Muziek luisteren zorgt namelijk voor dopamine-aanmaak; ook wel ons gelukshormoon genoemd.

5. Leg de lat wat lager voor jezelf.

We zijn geneigd met z’n allen de lat erg hoog te leggen, gevolg? Stress en spanning. En leg je de lat zo hoog dat je je doel niet bereikt, dan voelt het als falen. Hierdoor voelen we ons weer slecht en krijgen we nog meer stress. Weinig bevorderend voor onze gezondheid dus. Natuurlijk mag je je doel behalen en zullen wij hier ook in stimuleren maar leg liever de lat iets lager en zet tussendoelen in plaats van 1 groot doel. Scheelt een hoop stress, echt!