Is een energie- en eiwitverrijkt dieet ongezond?

by in Blog 21 januari 2022

Misschien heb je er ook het één en ander over gelezen, of misschien is het wel helemaal aan je voorbij gegaan, maar er is de afgelopen weken aandacht in de media geweest over het energie- en eiwitverrijkte dieet. Deze aandacht kwam naar aanleiding van een folder die door een ziekenhuis verstrekt werd waarin er voorbeelden van voedingsmiddelen werden gegeven die binnen dit dieet gebruikt kunnen worden. Het commentaar was dat er veel voedingsmiddelen tussen zaten die niet gezond zouden zijn. Denk hierbij aan cola en candybars zoals M&M’s en Mars. Wij begrijpen als praktijk (en als beroepsgroep) natuurlijk heel goed dat er hierover vraagtekens ontstaan. Want juist wij als diëtisten zouden gezonde voedingsmiddelen toch moeten promoten? Het ligt alleen iets genuanceerder dan hoe het in de media is gebracht.

Een energie- en eiwitverrijkt dieet wordt voorgeschreven in een aantal gevallen, denk bijvoorbeeld aan ondervoeding (of een risico hierop). Een risico op ondervoeding of zelfs ondervoeding op zichzelf staand geeft veel gevaren; het herstelproces is langzamer, ziekenhuistijd is langer, complicaties zijn vaker aanwezig en er is zelfs een grotere kans op overlijden. Dit willen we ten alle tijden voorkomen!

Wanneer je zo’n dieet nodig hebt, heeft je lichaam de komende tijd meer energie en eiwit nodig om op kracht te komen en/ of te blijven. Bij voorkeur natuurlijk met gezonde voeding waarin we energie en eiwitten uit bijvoorbeeld noten, granen, (plantaardige) zuivel, eieren, vis, plantaardige oliën, peulvruchten halen. Maar helaas zijn de casussen zoals wij ze zien in de praktijk niet zo eenvoudig; de mensen die wij zien, zien eten als een enorme struggle door bijvoorbeeld problemen als misselijkheid/ kauw- en slikproblemen/ pijnlijke mond/ diarree/ braken en geur- en smaakveranderingen.

Misschien weet je zelf nog wel wanneer je een flinke griep had, of herken je het van eerdere situatie bij jezelf of anderen, dat je dan weinig eetlust hebt en sommige producten ook echt kunnen tegenstaan. Simpelweg ‘gewoon wat eten’ zit er dan niet meer in. Je voelt je slecht, alles staat tegen, eten en drinken smaakt niet meer maar ondertussen is voeding wel een heel belangrijk onderdeel om op kracht te komen en te blijven. Maar misschien ervaar je bij ontbijtkoek met roomboter minder klachten en smaakt de cola juist nu wel even goed omdat het neutraliseert.

Op dat soort momenten zullen wij dit soort voedingsmiddelen ook vaker gaan adviseren. Natuurlijk houden we ook aandacht voor de gezonde producten maar het belangrijkste is voor ons iemand op gewicht en kracht houden, en helaas gaat dat niet alleen met een bouillonnetje of een salade.

We kijken dus naar het gehele plaatje, denken mee en zullen ook je attenderen op de gezonde producten zodra dit weer gaat. We moeten roeien met de riemen die we hebben.