Gezonde glutenvrije pasta?

by in Blog 16 februari 2022

Gezond glutenvrij eten kan met sommige voedingsmiddelen best een zoektocht zijn. Natuurlijk zijn aardappels, zilvervliesrijst, quinoa, teff, (glutenvrije) havermout en boekweit gezonde zetmeelrijke bronnen maar soms hebben we ook zin in een lekker pastagerecht. En dit kan best als een uitdaging voelen om zowel een gezond als lekker glutenvrij pastagerecht te maken. Vaak is de smaak anders van glutenvrije pasta’s en is het merendeel van maismeel gemaakt. Maismeel bevat beduidend minder vezels dan bijvoorbeeld boekweit en volkorenmeel en hierdoor is het minder geschikt als een gezonde vervanger van volkorenpasta. Maar wat voor keuze maak je dan als je glutenvrij moet eten én je wilt gezond eten?

Het aanbod in de supermarkten en online wordt gelukkig steeds groter; er zijn bijvoorbeeld pastasoorten op basis van peulvruchtenmeel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan linzenmeel/ kikkererwtenmeel of groene erwtenmeel. Ook zijn er pasta soorten op basis van zilvervliesrijstmeel of boekweitmeel.

Favoriet van de diëtist? De kikkererwtenpasta of rode linzenpasta van de glutenvrije webshop. Daarnaast heeft de AH ook een aantal peulvruchtenpasta’s in het assortiment die erg lekker zijn. Favoriet daarvan is de gele linzenspaghetti, gemaakt van linzenmeel en zilvervliesrijstmeel. Daarnaast zijn de bovengenoemde pastasoorten natuurlijk ook prima te gebruiken binnen een gezond eetpatroon zonder dat je glutenvrij hoeft te eten. Voor gezinnen waarvan een deel glutenvrij moet eten en een deel niet, kan dit dan ook een uitkomst zijn. Zo kan je toch samen van de gezonde en voedzame pastamaaltijd genieten!

Blijf wel altijd goed de verpakkingen lezen mocht je glutenvrij moeten eten. Zo bestaat de peulvruchtenpasta van Honig maar voor een deel uit peulvruchtenmeel, het andere deel is van tarwegriesmeel en hierdoor niet geschikt binnen het glutenvrije dieet.