Gezonde borrelplank

by in Recepten 29 december 2020

Zoals we al in onze vorige blog schreven, zijn we een groot voorstander van jezelf soms iets minder gezonds toestaan; die balans is juist zo belangrijk. Om vooral gebalanceerd het nieuwe jaar in te gaan, geven wij vandaag wat suggesties voor een gezonde borrelplank. Op een sprankelend 2021!

Bruschetta van volkoren stokbrood:
  • 4 tomaten (van goede kwaliteit)
  • Volkoren stokbrood (indien afbak: eerst afbakken volgens instructies)
  • Oregano
  • Olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Peper
  • Mozzarella

Snijd het stokbrood in ca. 8 sneetjes (liefst zo schuin mogelijk, dan heb je een groter vlak om je te bedekken met het tomatenmengsel) en rooster de schuine plakken stokbrood in een grillpan of oven. Snijd de tomaten in vieren en verwijder het nat (zaadjes in de binnenkant), snijd vervolgens de rest in kleine blokjes. Meng vervolgens het tomatenmengsel met een eetlepel olijfolie, de oregano en peper naar smaak. Wanneer het brood geroosterd is, halveer je 1 teentje knoflook en strijk je het snijdvlak van de knoflook tegen de geroosterde sneeën brood. Beleg vervolgens het brood met het tomatenmengsel en verdeel de mozzarella erbovenop.

In plaats van mozzarella is geitenkaas of parmaham ook erg lekker.

Zelfgemaakte zalmsalade:
  • 1 blikje zalm (ca. 200 gram)
  • Halvanaise/ mayonaise (voor minder calorieën: kies de mayolijn van Remia)
  • Kappertjes
  • Rode ui (1/2)
  • Verse bieslook of dille
  • Peper

Snijd de ui fijn en laat de zalm uitlekken in een zeef en haal de graten eruit. Doe de zalm samen met de 1 eetlepel mayonaise in een bakje en meng dit samen. Voeg vervolgens een flinke theelepel kappertje toe en naar smaak bieslook of dille en peper. Serveer met volkoren toastjes, stokbrood of plakjes komkommer.

Rauwkostdip
  • Yoghurt of kwark (3 eetlepels)
  • 1 grote teen knoflook
  • Verse bieslook of paprikapoeder
  • Peper
  • Groente naar keuze: komkommer, wortel, bleekselderij, paprika etc. (gesneden in stengels)

Pers het teentje knoflook boven de yoghurt of kwark uit. Voeg de peper en de geknipte bieslook of andere kruiden naar keuze en smaak toe. Serveer met de groente.

Denk ook eens aan:
  • Een schaaltje ongezouten noten en/of verse olijven. En heb je al eens ons recept gemaakt voor verse popcorn?
  • Andere zelfgemaakte dips zoals onze eiersalade of hummus.
  • Fruit: bij je borrelplank kan fruit ook erg goed passen. Denk hierbij aan druiven, schijfjes meloen, plakjes kiwi of vijgen.
  • Of heb je al onze courgetterolletjes geprobeerd? Ook erg lekker met aubergine!
  • Capresestokjes: minibolletjes mozzarella met cherrytomaten en eventueel wat basilicum of (zelfgemaakte) pesto.
  • Gezonde borrelnootjes: geroosterde kikkererwten (meng 200 gram uitgelekte kikkererwten met 1 theelepel paprikapoeder en een klein snufje chilipoeder, rooster dit in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ca. 30 minuten).

Bovenal: probeer te genieten. Proef wat je eet, sta jezelf wat lekkers en misschien ook minder gezonds toe en geniet hiervan. Goed voor jezelf zorgen, begint namelijk bij ontspannen zijn!