Heb ik een voedselallergie?

by in Blog 2 februari 2021

In mijn beginjaren als diëtist, was voedselallergie een nog onbekend fenomeen. Ik zie mijzelf nog zitten bij de thuiszorg op kantoor met Annemiek, die toen al mijn collega was. We waren beiden zwanger en er stond een artikel over voedselallergie in de Libelle. “Weer een nieuwe hype”, zeiden we tegen elkaar.

Hoe vervelend deze zogenaamde “hype” is, hebben wij beiden ervaren. In mijn gezin heb ik 2 kinderen met een voedselallergie. Mijn jongste dochter, inmiddels een jong volwassene, heeft nog steeds een pinda- en notenallergie en ervaart nog regelmatig de impact op haar leven. Gelukkig is dit met het ouder worden wel steeds minder geworden.

Begin 2020 heb ik een scholing voedselallergie gevolgd en kwam tot de ontdekking dat de richtlijnen enorm veranderd zijn. Was voorheen het advies om de allergenen het eerste levensjaar te vermijden, is nu het advies om pinda en ei te geven voor 8 maanden om zo een voedselallergie voor deze producten te voorkomen.

Wat is een voedselallergie?

Voedselallergie is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten in ons voedsel. Vrijwel alle voedingsmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong bevatten eiwitten. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noemen we allergenen. Het lichaam reageert op deze eiwitten met antistoffen waardoor er allerlei stoffen vrij komen, zoals histamine. Dit is dan de allergische reactie.

Voedselallergie komt bij 5-7% van de zuigelingen en jonge kinderen voor en bij 2-3 % van de volwassenen.

De meeste reacties ontstaan op koemelk, schaaldieren, schelpdieren, vis, kippenei, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad. Het kan verspreid over het lichaam klachten geven zoals huidklachten, oogklachten, angio oedeem (plaatselijke vochtophoping), luchtwegen, maagdarmklachten, hart en vaatklachten (shock).

Voedselovergevoeligheid

Er wordt onderscheid gemaakt tussen voedselallergie en voedselovergevoeligheid. Bij een allergische reactie is ons immuunsysteem betrokken en bij overgevoeligheid niet. De reactie loopt via een andere weg.

Kruisreacties

Tenslotte spreken we ook nog over kruisreacties. Wanneer eiwitten sterk op elkaar lijken, kan het lichaam geen onderscheid maken. 70% van de voedselallergieën zijn in verband te brengen met pollen (paraberksyndroom). Bijvoorbeeld iemand die allergisch is voor de berk kan ook reageren op de appel. De meest voorkomende klacht hierbij is tinteling en irritatie van de mond, keel en ogen. Dit heet het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S).

Bron: www.voedselallergie.nl

Tijdens de bijscholing heb ik nieuwe inzichten opgedaan maar ook de diagnostiek is veranderd. Er zijn 2 instrumenten ontwikkeld die zorgen voor een gestandaardiseerde dieet-anamnese voor de diagnose van voedselallergie. De vraag of er sprake is van een voedselallergie is niet altijd makkelijk te beantwoorden en is dit veel gepuzzel. Gelukkig houd ik van puzzelen!

Christel