Vitamine D

by in Blog 10 februari 2021

Vitamine D is afgelopen jaar door corona steeds meer in het nieuws gekomen. Volgens diverse bronnen zou het slikken van deze vitamine helpen bij een hogere weerstand en hierdoor zou de kans op het krijgen van corona afnemen. Maar hoe zit dit nu precies en wat is vitamine D nu eigenlijk?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Zo wordt het ook beter opgenomen in onze darmen wanneer we het met vet innemen en slaat het lichaam het op in vetweefsel. Vitamine D kan ons lichaam zelf aanmaken vanuit zonlicht. Om voldoende hiervan binnen te krijgen via de zon zouden we dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur minimaal een kwartier, met onbedekte onderarmen en hoofd, in de zon moeten zijn. Daarnaast zit vitamine D ook in vette vis, in mindere hoeveelheid ook in vlees en eieren en bevatten onze halvarines, margarines en vloeibare bak-en-braadproducten toegevoegd vitamine D. Door middel van alleen voeding is het niet altijd haalbaar om voldoende vitamine D binnen te krijgen. De zon is toch de belangrijkste bron. Helaas is dit in de wintermaanden in Nederland vaak wat lastiger en krijgen waarschijnlijk veel mensen dan te weinig vitamine D binnen.

Maar waarom is vitamine D nu zo belangrijk? Om verschillende redenen: zo draagt vitamine D bij aan sterke botten en tanden omdat calcium hierdoor kan worden opgenomen. En vitamine D speelt een belangrijke rol in het afweersysteem (en dus de weerstand). En dan komt natuurlijk corona om de hoek kijken. Want wanneer ons afweersysteem verzwakt is dan zijn we ook vatbaarder om ziek te worden.

Vitamine D en corona

Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen een laag vitamine D-gehalte in het bloed en het risico op het krijgen van corona. Echter is nog niet onderzocht hoe dit komt. Krijgt iemand met een vitamine D tekort sneller corona? Of krijg je corona door een vitamine D tekort? Spelen er nog andere factoren een rol? Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om hier duidelijkheid over te krijgen.

Advies

Wij adviseren om erop te letten dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Dit kan via de zon of, als dit niet lukt, met een supplement. Er zijn een aantal groepen mensen waarvoor een standaard suppletie advies geldt. Dit zijn kinderen van 0-4 jaar, zwangeren, mensen met een getinte of donkere huidskleur en vrouwen boven de 50 jaar. Wanneer je een supplement neemt let er dan op dat je maximaal 10 microgram vitamine D per dag binnenkrijgt. Voor zowel mannen als vrouwen boven de 70 jaar wordt geadviseerd dagelijks 20 microgram te nemen. Bij twijfel over een mogelijk vitamine D tekort kan het beste contact opgenomen worden met de huisarts. In overleg zou er bloedonderzoek gedaan kunnen worden. Bij een tekort zal de huisarts een hogere dosis vitamine D voorschrijven.