Wat zijn gezonde tussendoortjes voor baby, dreumes en peuter?

by in Blog 2 september 2020

Er zijn allerlei speciale producten te koop voor kleine kinderen. Van bijvoorbeeld baby/kinderkoekjes tot toetjes. Vaak staan hier verschillende gezondheidsclaims op zoals ‘bron van vezels’ op koekjes of ‘verrijkt met calcium en vitamine D’ op toetjes. Zijn deze producten echt gezond en hebben kinderen deze producten nodig om bijvoorbeeld voldoende vezels en calcium binnen te krijgen?

Het antwoord op deze vraag is nee. Deze producten bevatten meestal veel suiker, verzadigd vet en en/of zout. Dit wordt door de fabrikanten dan weer niet groot op de voorkant van een verpakking vermeld. We worden verleid om deze producten te kopen omdat ze pretenderen gezond te zijn, interessant ogen voor kinderen en in de supermarkt meestal op kinderhoogte geplaatst worden. Door gevarieerd te eten volgens de schijf van vijf krijgen kinderen alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.

Betekend dit dat een klein kind nooit iets ongezonds mag eten? Dit is zeker niet het geval. Met een verjaardag hoort een (klein) stukje taart er meestal bij. Een koekje kan een keer als tussendoortje maar houdt het wel bij 1. Probeer baby’s echter geen of zo min mogelijk van dit soort tussendoortjes te geven. Vanaf 4-6 maanden wordt er begonnen met vaste voeding. Gebruik deze tijd om je baby te laten wennen aan verschillende maaltijden, smaken en texturen. Je baby heeft alle energie en goede voedingsstoffen nodig voor de groei waardoor er weinig ruimte is voor andere tussendoortjes. Als je baby/kind opgroeit met een gezond gewicht heeft het minder kans op overgewicht op late leeftijd.

Vind je het lastig om je kind of kleinkind iets lekkers te moeten weigeren? Geef dan zelf het goede voorbeeld. Gebruik eten niet als troost of beloning. Leer je dat wel aan, dan zal je kind later zichzelf misschien ook troosten of belonen met eten. En dat kan weer leiden tot overgewicht. Speel of dans liever even met je kind, lees een boekje, zing een liedje. En een knuffel werkt altijd.

Hieronder wat inspiratie voor gezonde tussendoortjes:

  • Fruit of groente. Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor.
  • 1 schaaltje halfvolle yoghurt met eventueel een paar aardbeien, blauwe bessen of frambozen.
  • ½-1 volkoren cracker of boterham met beleg.