Voeding en MS

by in Blog 18 november 2020

Wat is het beste voedingspatroon bij Multiple Sclerose (MS)? Kan voeding MS genezen of de klachten verminderen? Wanneer je de diagnose MS krijgt kunnen deze vragen naar boven komen. Als je op internet gaat zoeken komen er allerlei diëten voorbij zoals het Wahls dieet, Jelinek dieet en ‘Anders Eten bij MS’. Aan de andere kant kan het door de klachten die iemand ervaart überhaupt een uitdaging zijn om een maaltijd op tafel te zetten of te eten. Graag vertel ik (Nadia) jullie meer over voeding bij MS.

Op het gebied van voeding bij MS is veel te bespreken maar er zijn ook weinig harde richtlijnen. Helaas is uit onderzoek nog niet bewezen welke voeding het beste is voor iemand met MS. Ook is het niet mogelijk om MS met voeding te genezen. Wel zijn er aanwijzingen dat voeding een rol kan spelen in de ernst van de klachten. Zo zijn er voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen remmen of juist bevorderen.

Het volgen van een dieet waarin veel voedingsmiddelen verboden zijn, is niet altijd zonder risico. Zo bestaat het risico op tekorten van verschillende micro- en macronutriënten. Dit kan zorgen voor afname van spierkracht en lichamelijke conditie.

Veel voorkomende voedingsproblemen bij MS zijn een vitamine D-tekort en obstipatie. Neem nooit op eigen initiatief een hoge dosering vitamine D. Overleg hierover altijd met de behandelend neuroloog.

De juiste voedingsmiddelen kunnen obstipatie verminderen of voorkomen. Denk o.a. aan voldoende vezels uit volkoren graanproducten, groente en fruit en voldoende vocht. Soms spelen voedselintoleranties een rol bij obstipatie of ander darmproblemen. Aanpassingen in de voeding kunnen dus zeker een onderdeel zijn van de behandeling bij darmproblemen. Maar de oorzaak hoeft echt niet altijd bij een verkeerd voedingspatroon te liggen. Zo kunnen een verstoring van de zenuwen, medicatie en/of weinig beweging ook een rol hierin spelen.

Als diëtist denk ik graag mee in de mogelijkheden om het voedingspatroon te verbeteren en/of klachten te verminderen. Hierin kijk ik wat haalbare stappen zijn zonder meteen een strikt dieet op te leggen.