Gezond én goedkoop eten: kan dat wel?

by in Blog 17 februari 2021

We horen het wel eens tijdens onze spreekuren, dat gezond eten voor veel mensen synoniem staat voor duur. Natuurlijk kan je het zo duur maar zoals je zelf wil. Maar er zijn toch ook echt wel mogelijkheden om gezond en goedkoop te eten. Hieronder een paar tips:

1. Koop fruit en groente van het seizoen en kijk ook eens in het diepvriesvak

Een gezonde basis, daar begint het mee. Groente en fruit van het seizoen zijn vaak goedkoper en kies voor hele soorten in plaats van de voorgesneden varianten. Diepvriesgroente en -fruit zijn vaak ook vriendelijker voor de portemonnee en tevens net zo goed (mits je natuurlijk de onbewerkte varianten kiest). Verder zijn groente en fruit bij een Turkse of Marokkaanse supermarkten of op de markt heel budgetvriendelijk. Ga vooral, wanneer je naar de markt gaat, aan het einde van de dag eens kijken. Dan worden veel producten voor een nog lagere prijs verkocht.

2. Koop alleen wat je nodig hebt

Ga eens de kasten thuis na wat je allemaal nog hebt staan. Misschien heb je nog wat restjes pasta of groente die je in maaltijden kan verwerken. Maak een weekplanning voor wat je wilt gaan eten en vervolgens een boodschappenlijstje. Probeer je ook aan het boodschappenlijstje te houden: supermarkten proberen vaak op allerlei manieren ons te verleiden tot het kopen van extra producten.

3. Maak gebruik van aanbiedingen

Wanneer je je boodschappenlijstje maakt, kijk dan eens naar de aanbiedingen die de supermarkten hebben. Probeer hierin wel natuurlijk voor de gezonde basisproducten te kiezen. En koop eventueel bepaalde producten, zoals diepvriesfruit/-groente, volkorenproducten, noten en peulvruchten, groter in.

4. Eet minder vlees en vis

Vlees en vis zijn vaak de duurste componenten van een maaltijd. Kies daarom vaker voor alternatieven zoals peulvruchten of eieren. Wij adviseren om in ieder geval 1 keer per week vlees/vis te laten staan en voor een maaltijd te kiezen met peulvruchten zoals linzen, bruine bonen, kidneybonen of kikkererwten. Boordevol gezonde voedingsstoffen en je hebt een budgetvriendelijke maaltijd.

5. Kook op maat en vooruit

Let op je portiegrootte. Dit is ook een handige tip bij mensen die graag iets willen afvallen. Vaak zijn we namelijk geneigd om de pan nog even ‘leeg te eten’. Dat is niet altijd slim als we op ons gewicht moeten letten maar eten weggooien is natuurlijk ook zonde. Kook daarom op maat en kook je een ruimere portie, zodat je er bijvoorbeeld 2 dagen van kan eten, dan ben je ook goedkoper uit.

6. Gebruik je restjes

Heb je toch nog wat restjes over? Wees creatief! Denk bij oud volkorenbrood aan het maken van croutons door je salade of soep of maak er eens wentelteefjes van. Gebruik restjes gekookte groente/ volkoren pasta in een omelet, salade of soep.

Hebben jullie nog tips om goedkoop en gezond te eten?