Wat is het beste voedingspatroon bij diabetes?

by in Blog 2 maart 2021

Tegenwoordig worden er veel verschillende diëten en voedingspatronen aangeraden voor mensen met (risico op) diabetes. Denk aan het Mediterraan dieet, koolhydraatbeperkt dieet of Paleo dieet. Maar wat is nu het beste voedingspatroon bij diabetes? Eind 2020 is de nieuwe voedingsrichtlijn Diabetes gepubliceerd. Hierin wordt antwoord gegeven op deze vraag.

Wat is de NDF Voedingsrichtlijn diabetes?

Het volgende stukje uit de richtlijn van 2020 beschrijft goed wat de richtlijn inhoud:

“In 2006 is in opdracht van de NDF de eerste wetenschappelijk onderbouwde Voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes type 1 en 2 geschreven, waarna in 2010 en 2015 een herziene versie is verschenen. Om een actueel overzicht te bieden, is in 2019 een herzieningstraject van de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 gestart. Voor de ontwikkeling van deze richtlijn heeft de NDF een multidisciplinaire werkgroep samengesteld waarin naast zorgprofessionals ook mensen met diabetes vertegenwoordigd zijn. De richtlijn en de hierin opgenomen adviezen zijn met zorg samengesteld en al het mogelijke is gedaan om de beschreven informatie juist weer te geven. Er is hierbij gebruik gemaakt van de meest actuele informatie en inzichten.”

Bron: https://www.zorgstandaarddiabetes.nl/wp-content/uploads/2020/11/NDF-Voedingsrichtlijn-Diabetes-v1-november-2020.pdf

Adviezen voedingspatroon

De nieuwe voedingsrichtlijn richt zich op een persoonlijke aanpak. Dit betekend dat niet een voedingspatroon als beste bestempeld kan worden. Ieder voedingspatroon heeft zijn voor- en nadelen. Belangrijk is dat een voedingspatroon goed bij iemand past zodat het onderdeel kan worden van het dagelijkse leven. Voedingspatronen die geadviseerd worden in de nieuwe richtlijn zijn:

  • Koolhydraatbeperkt
  • Vetbeperkt
  • Mediterraan
  • Vegetarisch/ Veganistisch
  • DASH
  • Schijf van Vijf
Wat kan een diëtist betekenen?

Als diëtist bespreken wij hoe het huidige voedings- en leefpatroon eruit ziet. Daarbij geven wij informatie over de verschillende voedingspatronen met zowel voor als nadelen. Samen met de cliënt kijken wij welke aanpassingen haalbaar zijn en maken hier afspraken over.  Een voedingspatroon aanpassen is alles behalve makkelijk. Het gaat met vallen en opstaan. Daarom zijn wij er om in dit proces te coachen.

Spelt is niet gezonder dan tarwe. Wel kan het voor mensen met PDS een verlichting van de klachten geven. Let er wel op dat een product dan 100% (volkoren)speltmeel bevat en eet ook hiervan niet te veel.  Ons advies is om vooral voor volkoren graanproducten te kiezen. Het maakt niet uit of dit nu tarwe, spelt, haver, rogge of een andere graansoort is. Alleen voor mensen met coeliakie moeten verschillende graansoorten zoals spelt en tarwe vermeden worden.