Wanneer ga je eten?

by in Blog 17 maart 2021

We kunnen niet zonder eten en drinken. Wanneer een baby geboren is krijgt deze naast een reflex om te ademen ook een reflex om de borst van de moeder te zoeken en hieraan te zuigen en drinken. Als de baby verzadigd is stopt deze met drinken. Wanneer de baby weer voedingstoffen nodig heeft begint deze cirkel weer opnieuw. Dit is niet afhankelijk van gezette tijden zoals op een pak zuigelingen voeding staat. De ene dag wil de baby misschien wel ieder uur drinken en een andere dag kunnen er meerdere uren tussen zitten. Baby’s voelen dit zelf goed aan. Maar kunnen wij dit als volwassenen ook nog?

Ieder mens is anders en waar je voedingsbehoefte en voorkeuren liggen is afhankelijk van erfelijke factoren, opvoeding en ervaringen in het leven. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat je niet meer naar je lichaam luistert. Wanneer je bijvoorbeeld altijd je bord leeg moest eten terwijl je eigenlijk al vol zat. Of als je op een streng dieet bent en juist continu honger hebt.

Psychische factoren spelen ook een rol bij veel mensen. Eten geeft bijvoorbeeld een gevoel van gezelligheid. Het kan tijdelijk stress verminderen of energie geven bij vermoeidheid. Vaak wordt er dan meer gegeten dan dat het lichaam nodig heeft. Aan de andere kant kan juist niet of te weinig eten je een gevoel van controle geven.

Heb je er wel eens over nagedacht waarom je wel of juist niet eet? Is dit omdat je honger hebt of vol zit? Of spelen er meer factoren mee en welke zijn dit? Heb jij wel eens geluisterd naar je lichaam en stilgestaan bij wat je at?