Wat is een gezonde sladressing?

by in Blog 29 september 2021

In het supermarkt staat het schap vol met veel verschillende soorten sladressing. Maar welke is nu gezond? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Voor veel mensen staat gezond gelijk aan weinig calorieën. Dit zegt helaas maar weinig over of een product gezond is. Een product kan bijvoorbeeld weinig calorieën bevatten maar wel te veel zout. Hieronder geven wij een aantal tips waarop je kan letten bij de aankoop van een sladressing.

Suiker

Kies een sladressing uit met zo min mogelijk suiker. Dit kan je het makkelijkste terugvinden in de voedingswaardetabel. Hierin staat hoeveel suiker het product bevat per 100 gram of 100 ml. De hoeveelheid suiker die je binnen krijgt zal uiteindelijk minder zijn dan hier staat. De meeste mensen gebruiken geen 100 ml sladressing per persoon.

Vet

1 gram vet bevat 9 kcal. Daartegenover bevat 1 gram eiwit of 1 gram koolhydraten slechts 4 kcal. Dit is de reden dat vetten vaak het eerste geschrapt worden in een dieet. Daarom valt een sladressing op basis van (olijf)olie als snel af. Maar (de juiste) vetten zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Laat je hierdoor dus niet misleiden.

Zout

Geadviseerd wordt dat we dagelijks maximaal 6 gram zout binnen krijgen. Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking krijgt meer dan 6 gram zout per dag binnen. Voor een groot gedeelte gebeurt dit onbewust omdat zout aan veel producten is toegevoegd.

Zelf maken

Door met bovenstaande rekening te houden zullen er niet veel gezonde soorten sladressing meer overblijven in de supermarkt. Een alternatief is om zelf een dressing te maken. Dit hoeft niet moeilijk te zijn. De meeste sladressings zijn op basis van olie in combinatie met citroensap of azijn en kruiden. Laat je vooral inspireren door de kruiden die in kant en klare dressings zijn toegevoegd. Een mestpuntje mosterd toevoegen aan de dressing geeft ook veel smaak. Als je dan toch een dressing wilt met minder calorieën dan kan de olie vervangen worden door bijvoorbeeld magere yoghurt.