Veganistische kaas gezond?

by in Blog 9 maart 2022

Duurzaamheid en onze eigen gezondheid, het gaat goed samen. Want wat duurzamer is (minder dierlijke producten tot ons nemen), is gelijk ook in het voordeel voor onze gezondheid. Er komen hierdoor ook steeds meer plantaardige alternatieven op de markt waaronder ‘veganistische kaas’. Maar is dit nu eigenlijk wel zo gezond? We nemen het eens onder de loep:

Het oorspronkelijke receKaas (‘gewone’ kaas) wordt gemaakt van melk en is hierdoor een zuivelproduct. Het levert voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, fosfor, vitamine A en vitamine B12. Daarnaast bevat kaas vaak ook veel verzadigd vet en zout en hierdoor is het verstandig om niet te veel kaas te eten. Zou het alternatief dan veganistische kaas kunnen zijn? Violife is een merk dat verschillende soorten veganistische kaas aanbiedt. De kazen zijn op basis van kokosolie en zetmeel. Daarnaast zitten er aroma’s in en heeft Violife vitamine B12 toegevoegd. Dit laatste is een mooie toevoeging want binnen een plantaardig dieet krijgen we vrijwel geen vitamine B12 binnen omdat deze vitamine vooral in dierlijke producten zit. Is het verder vergelijkbaar qua voedingswaarde? Qua vet en zout wel; Violife Goudse plakken bevat vrijwel net zoveel zout en (verzadigd) vet als een normale Goudse kaas. Helaas bevat Violife kaas geen eiwitten of calcium en wel meer koolhydraten. Zouden wij het hierom adviseren? Nee niet direct. Kies liever voor andere belegsoorten zoals hummus, 100% pindakaas of een andere notenpasta, pesto, groentespreads en avocado. Hierin zitten meer voedingsstoffen en het is vaak ook minder kostbaar. Mis je de kaas en eet je helemaal plantaardig? Dan zou je ter variatie eens de Violife of een andere veganistische kaas kunnen proberen. Het lekkerst is ‘ie dan op een tosti, want ja; de echte smaak van kaas evenaart deze niet.

Edelgist is een goed alternatief voor de Parmezaanse kaas over je bordje pasta. Vol met voedingsstoffen en dezelfde hartige (unami) smaak als Parmezaan.

Wil jij proberen om dit jaar wat minder dierlijk te eten?